Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká odstoupit nemíní, rozhodnutí soudce Vojtěcha Cepla považuje za neobjektivní.

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká odstoupit nemíní, rozhodnutí soudce Vojtěcha Cepla považuje za neobjektivní. | foto: Dan Materna

Neodejdu, neustupuji lžím, vzkázala Vesecká

  • 745
Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nehodlá odstoupit ze svého postu. Rozhodnutí soudce Vojtěcha Cepla, podle kterého se jí nemusí Marie Benešová omlouvat za slova o justiční mafii, podle ní nevychází z faktů. Vesecká to řekla v televizních Otázkách Václava Moravce.

"Z odůvodnění rozsudku je zřejmé, že se při projednávání naší žaloby jednalo o znovuvrácení kauzy Čunek na pole politické," řekla Vesecká v České televizi. Cepl si podle ní plete "pojmy s dojmy" a má mezery v ústavním právu.

"Jako veřejný činitel musím unést určitou míru kritiky, ale slova o mafii jsou silné výroky. Smysl žaloby bylo určit, kam až bezbřehost takových výroků může jít," přiblížila dále šéfka žalobců, kam svou neúspěšnou žalobou směřovala. - o rozhodnutí soudce Cepla o žalobě čtěte zde

Vesecká se také distancovala od kauzy katarského prince Sáního, ve které soudce Cepl viděl podobné znaky jednání špiček justice jako v případu vicepremiéra Čunka.

Princ, stíhaný v Česku za zneužívání dívek, byl propuštěn do Kataru poté, co se do věci vložil tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec. Ten byl spolu s Veseckou podepsán pod hromadnou žalobou na Benešovou, proto ji Cepl v odůvodnění rozsudku zmínil.

. RENATA VESECKÁ O TLAKU NA REZIGNACI

"Nikdy jsem neustupovala žádným tlakům, nikdy jsem neustupovala lžím. A nebudu to činit ani teď."

Vesecká žádná pochybení ve svých krocích nevidí. "Kdybych pochybnosti měla, tak bych se k tomu nějak postavila," uvedla.

S kritikou účasti ministra Němce na schůzkách, na nichž se mimo jiné zabývali i kauzou Čunek, se vypořádala tím, že "o účasti Němce předem nevěděla".

Prezident soudcovské unie Jaromír Jirsa byl vystoupením Vesecké podle svých slov "vyděšen". "V přímém přenosu sledujeme porušování ústavní zásady rovnosti stran. Vesecká využívá pořad k hájení svého nároku, vyjadřuje se k rozhodnutí soudce Cepla a hodnotí jeho postup. To je výsadou pouze odvolacího soudu."

Vesecká během vyšetřování kauzy Jiřího Čunka případ odebrala přerovskému státnímu zastupitelství a předala ho do Jihlavy. Tamější žalobce Arif Salichov Čunkovo stíhání nadvakrát zastavil. Během průběhu kauzy změnilo své místo několik státních zástupců, kteří kroky špiček justice včetně Nejvyššího státního zastupitelství kritizovali. - o výměnách žalobců čtěte zde

Udělal soudce Cepl správně, když povolil přímý přenos rozsudku mezi Veseckou a Benešovou?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 14. června 2008. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 6994
Ne
Ne 772

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video