Pavel Němec

Pavel Němec - Ministr spravedlnosti Pavel Němec. | foto: Dan Materna, MF DNES

Němec zažaloval Benešovou, v justici ji nechce

  • 131
Ministr spravedlnosti Pavel Němec podal kárnou žalobu na nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Bez důkazů obviňovala jeho úřad z korupce. Chce, aby opustila justici. "Porušila povinnosti státního zástupce a ohrozila důvěru ve státní zastupitelství," uvedl Němec v žalobě.

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová začátkem července prohlásila, že má z doslechu informace o tom, že Němcův mluvčí Petr Dimun podplatil televizi Nova. Ta měla natočit reportáže, které budou poškozovat zastupitelství. - více zde

Jak Dimun, tak televize nařčení odmítli. Ministr spravedlnosti Pavel Němec začal volat rovnou po hlavě Benešové, protože mu žalobkyně nepředložila důkazy o svém tvrzení. Benešovou ale může odvolat jen vláda svým hlasováním. - více zde

Nejvyšší žalobkyně nakonec poslala televizi Nova omluvu. Vyzval ji k tomu premiér Jiří Paroubek, který ji sice podpořil, ale její nepodložené tvrzení o úplatcích odsoudil. - více zde

Ministerstvo spravedlnosti obdrželo desítku návrhů na kárnou žalobu na nejvyšší žalobkyni. Nyní se rozhodl některým z nich vyhovět a návrh na žalobu zaslal na Vrchní soud v Olomouci.

"Bez důkazů obvinila mluvčího ministerstva spravedlnosti z uplácení médií a v následujících dnech bagatelizovala závažnost vzniklé situace, kterou vyvolala," uvedl Němec v písemném návrhu.

Druhým důvodem bylo pozdější vyjádření Benešové v Hospodářských novinách. "Obvinila ministra spravedlnosti, že se ji snaží postihnout za to, že její zásluhou dobře pracují odbory státního zastupitelství zaměřené na vyšetřování závažné kriminality," stojí v návrhu žaloby.

Benešová tak podle Němce porušila povinnosti státního zástupce a ohrozila důvěru ve státní zastupitelství. Neopodstatněným obviněním se tak sama dopustila jednání, které vykazuje znaky trestného činu, uvedl ministr. "Navrhuji uložit jí nejpřísnější kárné opatření odvolání z funkce."

Marie Benešová se odmítla k žalobě vyjádřit a po své mluvčí vzkázala, že nebude případ komentovat. Premiér Jiří Paroubek, který se Benešové vždy zastával, považuje Němcovu žalobu za unáhlenou. iDNES to řekla mluvčí vlády Lucie Orgoníková.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video