Diskuze

Za újmu způsobenou prezidentem lze žalovat stát, uvedl Nejvyšší soud

Pokud prezident při výkonu funkce někomu způsobí újmu, například svým výrokem zasáhne do osobnostních práv, lze žalovat stát a žádat náhradu, píše ve verdiktu Nejvyššího soudu, který řešil výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Soud o tom, že se spor vrací na začátek rozhodl již začátkem května, ale teprve nyní zveřejnil svůj verdikt a zdůvodnění.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DZ

Tak já nevím, buď jsem zabržděnej nebo si dělá z úst anus.

"němectví bylo zasaženo židovskou otravou " jsem v článku http://www.pritomnost.cz/archiv/cz/1939/1939_22_2.pdf neobjevil. Za sebe musím přiznat že z článku jsem vycítil určitou Peroutkovu nelibost k židovské komunitě, ale Zeman opět vyslovil konstatování, že F. Peroutka byl vlastně ryzí antisemita.

Dle mě Zeman stavěl svoji obhajobu na části článku kde F. Peroutka cituje německého studenta: "My jsme to nebyli, kteří zhanobili naše staré svaté Ideály, kteři kazili naši hezkou řeč, kteři dokonce našemu národu brali chléb. To vše dělalo židovství.«" nebo "německý studen píše, že židé kazily hezkou něměckou řeč". Pokud je má doměnka správná Zeman sám sebe usvědčuje touto demagogickou desinterpretací.

Jinými slovy, to jak to Zeman řekl zní úplně jinak než co F. Peroutka ve skutečnosti napsal.

0 0
možnosti
AP

A61l11e45s 92P71a26v66e10l

27. 5. 2018 17:21

Hlavně omluvne dopisy do Číny za pozvání dalajlamy mu jdou dobře.

0 0
možnosti
AP

A21l27e59s 14P13a65v74e45l

27. 5. 2018 17:19

Pan prezident ukazuje aroganci nejen k odkazu Peroutky a jeho potomkům, ale i ke všem voličům, když za jejich peníze vede právní spory, které jsou ve finále úplně zbytečné a z výkonu prezidentského mandátu nepodstatné. Kde jinde mohl ukázat svůj nadhled, vstřícnost a i špetku kultivovanosti, bohužel neukázal.

0 0
možnosti
MV

Tak snad se potomci Churchilla nedozvi, ze Zeman neustale zarputile pouziva “citat” o zfalsovane statistice, ktery ve skutecnosti vypustil za valky Goebbels jako dezinformaci.

1 0
možnosti
MN

Nic by se nedělo.

Přeci za své řeči a činy není odpovědný....

3 0
možnosti
KD

K12a15r41e48l 16D95r31d48a

24. 5. 2018 15:06

Nelíbí se mi omluva vnučce... Co má s urážkou dědy společného vnučka? Když už se tedy řeší "stát", řešil bych, komu se vůbec omlouvat. Očištění dobrého jména si představuji jinak, než omluvu nějakému žijícímu příbuznému.

Jinak po všech debatách, je opravdu Ferdinand Peroutka vzorem všech ctností? Je to někdo, koho si lze bez výhrad vážit a udělovat ceny F. Peroutky za čestnost?

Fascinace nacismem... co je to za výšplecht, když zazní jméno Stránský? V české politice jsou dvě rodiny tohoto jména. Židovská vydává F. Peroutku, oplakává M. Horákovou a soudí se se Zemanem. Druhá, šlechtická, má za sebou lynčování Dejdara, když jako "Maděra" šel volit Zemana, tedy Zdivočelá země.

Tady je ovšem sranda, že rytíř Stránský byl zastřelen při Hitlerově pivním puči 1923 a stal se tak jedním z mučedníků národního socialismu a i jemu je věnován Mein Kampf. Každá nacistická slavnost Třetí říše pochodovala k uctění památky Stránského.

Tak fajn, že potomek nevěnuje Česku Mein Kampf 2, ale Zdivočelou zemi. ;-)

Tak mě napadá, že Stránskému by se měl Zeman za "fascinaci nacismem" velmi přeuctivě omluvit. Jaká trapná fascinace, když šlo o nacistický kult a přímo nacistické božstvo. ;-)))

0 0
možnosti
MN

To, že je myšlena omluva již nežijícímu spisovateli prostřednictvím jeho potomků, je zřejmě ne zcela pochopitelné, že.

0 0
možnosti
DR

To znamená ano, obecně platí, že Česká republika odpovídá za činnost prezidenta, ale jak to bude v tomto konkrétním případě, to určí až nalézací soud

Jo to my víme, že Zeman je nesvéprávný. Tedy alespoň ta část voličů co ho nevolila.

4 0
možnosti
Foto

Možná měl před nástupem do druhého funkčního období podepsat hmotnou odpovědnost. Tuším, že se kvůli němu a jeho náhradám škod budou muset výrazně zvednout daně či se více zadlužíme.

Na tohle Nadační fond prezidenta republiky na snížení státního dluhu fakt stačit nebude.

5 1
možnosti
ML

A to Okamůra bojuje za přímé volby. Nestačí jedna katastrofa. To ještě více rozdělí voliče. Pak ale jsou přímé volby neanonymní. To by byla mela;-D.

1 0
možnosti
ML

Co kdyby se za prezidenta omluvili jeho voliči. Nebýt jich, tak nemáme ve světě takovou ostudu. Nikde ho v cizině nechtějí, jen u nás venkovské babičky.

6 3
možnosti
VN

Naprosto stejně by to zvolil s voliči Bureše, kteří by také měli uhradit jeho škody.

1 1
možnosti
PV

P43e42t36r 10V12e86p63r31e55k

24. 5. 2018 12:25

Pokuta za prezidenta je řádově v tisících, pokuta Diag Human a desítky dalších, které platí rovněž daňoví poplatníci, je řádově v miliardách.....

1 1
možnosti
MN

Takže je to vlastně, alespoň podle pana Vepreka, naprosto v pořádku.

Jen houšť....

2 0
možnosti