Důvěra Čechů v prezidenta se dlouhodobě pohybuje okolo 70 procent.

Důvěra Čechů v prezidenta se dlouhodobě pohybuje okolo 70 procent. | foto: ČTK

Nejvíc Čechů stále věří prezidentovi

  • 34
Prezidentovi v říjnu vyjádřilo důvěru 71 procent a vládě 42 procent Čechů, vyplývá z průzkumu agentury CVVM. Situace se od září prakticky nezměnila. O jedno procento si pohoršila Poslanecká sněmovna, které věří 26 % lidí. Tři pětiny Čechů důvěřují svému obecnímu zastupitelstvu.

Krajská zastupitelstva se jako důvěryhodná jeví 45 procentům Čechů.

Spokojenost s celkovou politickou situací neroste, vyjádřilo ji 16 procent respondentů. Neutrální postoj k situaci zaujímá 31 % lidí a nespokojenost projevila téměř polovina Čechů, přesně 48 procent.

Podle CVVM vyjadřují častěji spokojenost s politickou situací mladí studenti ve věku od 15 do 19 let, respondenti hodnotící svoji životní úroveň jako dobrou a voliči ČSSD.

Mezi nespokojené patří nejčastěji stoupenci komunistů a také lidé, kteří se nechtějí zúčastnit voleb do Sněmovny. Větší nespokojenost projevují také lidé, kteří považují svoji životní úroveň za špatnou, nezaměstnaní a lidé ve věku od 45 do 59 let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video