Nejsme torpéda

Když dříve na naše politiky něco prasklo, většinou jen povýšeně odsekli, ať si novináři hledí svého. Dnes jim pod tlakem blížících se voleb nezbývá než nasadit křečovitý úsměv a přes zaťaté zuby procedit nějaké vysvětlení. Ti méně vynalézaví používají obrannou doktrínu, kterou do české politiky přinesl V. Klaus: Jde jen o zlovolné větičky, útoky, kampaně, štvanice!

Ambicióznější politici sahají po tzv. Zemanově zlehčující otočce: "To je jistě zajímavá otázka, nicméně mě zajímá spíše, jak vyřešit problémy pracujících. Vás ne, pane redaktore?"

Pirueta odvádějící pozornost od politikova maléru je však natolik průhledná, že se ji někteří stydí používat. Ale naštěstí je tu ještě únikový manévr pro nejnáročnější. Můžeme ho pojmenovat - falešný zajíc.

Dejme tomu, že na ministra praskne, že jeho žena shání sponzorské dary od firem, které se účastní privatizace. Malér jak Brno! Co udělá inteligentní ministr?

Vypustí falešného zajíce v podobě rozhodného stanoviska k nějakému podružnému problému. Třeba k bezplatnému užívání luxusního auta svou manželkou.

A zkroušeně přizná, že to možná byla chyba. Média začnou rozebírat nepřehledné pozadí kolem nákupu vládních limuzín.

A ministr má vyhráno: na skandální praktiky kolem sponzorských darů začne tiše padat prach.

Kdysi tenhle manévr používaly bojové ponorky. Když na ně zaútočil nepřítel, vypustily návnadu, která nepřátelská torpéda odvedla pryč od ponorky.

Torpéda to většinou spolkla. Od té doby možná existuje rčení: Jseš blbej jak torpédo! Bude platit i pro nás?


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video