„Nejsem Roman Týc,“ říkal u soudu David Brudňák (na fotografii).

„Nejsem Roman Týc,“ říkal u soudu David Brudňák (na fotografii). | foto: ČTK

Nejsem ten, kdo rozhýbal semafory, zmátl umělec ze Ztohoven soud

  • 166
Městský soud v Praze dopoledne začal projednávat další kousek umělce ze skupiny Ztohoven známého pod přezdívkou Roman Týc. Je podezřelý z výměny skel s panáčky na semaforech pro chodce. K soudu ovšem dorazil David Brudňák, který soudci tvrdil, že není Týc. Soud tedy přelíčení odložil.

Roman Týc loni nahradil klasické panáčky na padesáti semaforech v centru Prahy za rozverné postavičky, které třeba sedí na bobku, vedou psa, močí, popíjejí z lahve, další má amputovanou nohu.

Úřady po něm vymáhají náklady na uvedení semaforů do původního stavu. Vyčítají mu také neodbornou manipulaci se semaforem. Mohl je prý zcela vyřadit z provozu, čímž by ohrozil bezpečnost chodců.

David Brudňák u soudu tvrdil, že není Roman Týc, člen umělecké skupiny Ztohoven, za kterého ho považují. "Máme k sobě hodně blízko, ale jsou mezi námi výrazné fyziognomické rozdíly," vypověděl.

Soudní líčení s Brudňákem bude pokračovat 21. května. To už soudce bude mít k dispozici fakturu od Technické správy komunikací, podle níž oprava semaforu stála 82 242 korun, které požaduje Praha 7.

Rozhýbané semafory . foto: SUN TV
. Spusť video

Roman Týc rozhýbal pražské semafory

Umělcovu totožnost potvrdí vyšetřovatel případu
Aby soudce zjistil, zda je Roman Týc a předvolaný David Brudňák jedna a táž osoba, musí předvolat policistu, který případ vyšetřoval.

Brudňák musí soudu své umělecké pohnutky vysvětlovat už podruhé v krátké době. Do koncem března čelil se svými kolegy ze Ztohoven obvinění za šíření poplašné zprávy. Měli se ho dopustit odvysíláním výbuchu atomové bomby v pořadu Panorama České televize. Soud je osvobodil. - o soudu kvůli pirátskému vysílání čtěte zde

Také proměnu semaforů Týc obhajuje coby umělecký čin. "Štvalo mě, jak jsou panáčci na semaforech toporní, nudní, smutní," vysvětlil už dříve iDNES.cz. - o rozhýbání semaforů čtěte více zde


,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video