ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

O Velikonocích zemřeli na silnicích v Česku dva lidé, nejméně v tomto století

  • 2
Při dopravních nehodách během čtyřdenních velikonočních svátků zemřeli na českých silnicích dva lidí, což je nejméně minimálně od roku 2000. Loni byly oběti nehod čtyři. Celkem během prodlouženého víkendu policie eviduje necelých 600 nehod.

Zraněných a nehod od Velkého pátku do Velikonočního pondělí bylo v tomto století méně jen v roce 2021, kdy kvůli epidemii koronaviru platil zákaz cestování mezi okresy, vyplývá z vyjádření Zlého a policejních statistik. Zhruba na dlouhodobém průměru byl ředitele dopravní policie Jiřího Zlého počet nehod pod vlivem alkoholu.

Z hlediska nehodovosti lze uplynulý velikonoční víkend hodnotit jako jeden z nejlepších, řekl Zlý. Nehod policie eviduje 584, loni jich bylo 780 a v covidovém roce 2021 policisté zaznamenali 499 nehod. Letošních 126 zraněných bylo o 47 méně než loni, v roce 2021 se o Velikonocích při nehodách zranilo 99 lidí.

Pod vlivem alkoholu se o letošních Velikonocích stalo 62 nehod. Loni jich bylo 70, v covidových letech 2020 a 2021 i méně než 40. Méně nehod pod vlivem alkoholu než letos se stalo v polovině z posledních deseti let.

Dopravní policisté považují velikonoční svátky za jedno z nejnebezpečnějších období roku. Lidé často cestují za příbuznými na větší vzdálenosti a vyjíždějí také sváteční řidiči. Rizikové z hlediska alkoholu za volantem bývá hlavně Velikonoční pondělí s tradiční pomlázkou. Policie proto i letos během velikonočního týdne zvýšila počet kontrol.

Při hromadné nehodě u Dobřan se zranilo několik lidí, jeden člověk zemřel

Dvě tragické nehody o letošních Velikonocích se staly v sobotu ve Šlovicích u Dobřan na Plzeňsku a v neděli u obce Láz na Příbramsku.

Na silnici z Plzně do Klatov havarovalo v sobotu ráno pět osobních aut. Tři lidé byli zraněni, jeden z nich po převozu do nemocnice zemřel. V neděli nehodu nepřežila šestačtyřicetiletá řidička, která u obce Láz na Příbramsku s autem narazila do stromu.

Nejtragičtější od roku 2000 byl v Česku velikonoční prodloužený víkend v roce 2003, kdy zemřelo při dopravních nehodách 25 lidí. Po třech obětech bylo v letech 2020, 2018 a 2013.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video