Tragické nehody i velbloud. Co se dělo na českých silnicích v roce 2019

  • 8
České silnice se pravidelně stávají dějištěm nejen tragických dopravních nehod, ale i bizarních situací. Portál iDNES.cz sestavil seznam deseti událostí, které se běžnému provozu na silnicích vymykají, ať už svojí závažností, nebo neobvyklostí. V roce 2019 tak například na dálnici D1 hořel palmový olej, řidiči na dálnici D4 se zase v provozu potkali s formulí.

1 Trolejbus se srazil s tramvají

Pasažéři brněnské MHD zažili nedaleko zastávky Masná v centru města 1. dubna hodně nepříjemnou jízdu. Pravděpodobně kvůli poruše trolejbusu došlo totiž ke srážce s tramvají. Pří nehodě bylo zraněno 38 lidí. Mluvčí jihomoravských záchranářů později počet zraněných upřesnila na 38. „Z toho bylo dvanáct lidí zraněno těžce, jedenáct středně těžce a patnáct lehce,“ popsala mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová. Nehoda se obešla bez obětí na životech.

2 Jedenáct aut, jedenáct hodin

Jedenáctihodinová kolona. V koloně si postáli řidiči 30. dubna na dálnici D1 na 131. kilometru ve směru do Brna. Dopravní tepnu blokovaly hned dvě hromadné nehody, které ses staly chvíli po sobě. Nejprve došlo k nehodě čtyř nákladních automobilů a dvou dodávek. O kilometr dál se následně střetla čtyři nákladní auta a jedno osobní. Při první nehodě došlo ke dvěma vážným zraněním. Dohromady jedenáct nebouraných aut brzdilo dopravu na dálnici od pěti hodin ráno až do odpoledne a provoz se podařilo úplně obnovit až po jedenácti hodinách.

3 Požár autobus vězeňské služby

K tragické nehodě došlo 2. května na pražském okruhu. Autobus vězeňské služby se srazil s kamionem, který převážel tanky. Zaměstnanec vězeňské služby při nehodě přišel o život. Celkem bylo zraněno 14 lidí. V autobuse sedělo dohromady deset odsouzených a devět dozorců, kteří dohlíželi na převoz vězňů. Po nárazu začal autobus hořet a poškozena byla i převážená vojenská technika.

4 Tři kamiony a pět dodávek

Hodinu a půl trvalo alespoň částečné zprůjezdnění dálnice D1 mezi výjezdem na Měřín a na Velké Meziříčí ve směru na Brno. Při nehodě 2. července se zde srazily při jedné nehodě tři kamiony a pět dodávek. Nehoda vznikla na zúžení. Řidič kamionu neubrzdil svoje vozidlo, když začala vozidla zpomalovat a několik jich naboural. Při nehodě byli zraněni tři lidé.

5 Kvůli srážce s Mustangem zemřel brigádní generál

Nedaleko Špindlerova mlýna přišel 21. září o život brigádní generál vojenské tajné služby Milan Jakubů. V zatáčce se srazil s Fordem Mustang, ve kterém seděl třicetiletý řidič a jeho dvanáctiletý spolujezdec. Sportovní automobil přejel při průjezdu zatáčkou zřejmě ve vysoké rychlosti do protisměru. Kde se srazil s protijedoucí Škodou Rapid. Podle svědků nehody byly na silnici sportovní vozy dva a jeden řidič se snažil druhého předjet.

6 Formule na D4

V září příbramští policisté požádali veřejnost o pomoc kvůli neobvyklému porušení zákona. Chtěli odhalit řidiče, který 8. září při jízdě po dálnice D4 jel ve formuli. Záhadného řidiče policisté odhalili po dvou měsících. Měl se dopustit přestupku, protože formule není určená pro jízdu na silnicích.

7 Vykolejení vlaku v Uhříněvsi

Jen díky velkému štěstí skončilo vykolejení vlaku v pražské Uhříněvsi bez ztrát na životech. V pátek 6. září se tady vlak srazil s kamionem ze Srbska. I tak ovšem bylo zraněno osm lidí, ve vlaku jich celkem jelo 220. Nehodu způsobil řidič kamionu. I když přejezd blikal, vjel na koleje a tam zastavil. Podle vyjádření Drážní inspekce stál vůz mezi závorami celé dvě minuty před nehodou.

8 Na D1 hořela cisterna s palmovým olejem

Na začátku hromadné dopravní nehody ze 13. října na dálnici D1 ve směru na Brno byl převrácený kamion, který převážel palmový olej. Cisterna napříč zablokovala jízdní pruhy, o půl osmé večer ji kvůli tmě ale nebylo vidět. Brzy nato do ní nabourala postupně čtyři osobní auta. Nebezpečnou situaci ještě více zkomplikoval náklad, který začal hořet a poničil asfalt. Když policisté na 34. kilometru kvůli nehodě odkláněli dopravu, došlo k dalším problémům. Řidič najel do zátarasu a vážně zranil policistu.

9 Uprchlý velbloud

Velbloud se procházel zasněženými Jizerskými horami.

Šéf silničářů v Libereckém kraji zažil 13. listopadu nezvyklou situaci. Když v zasněžených Jizerských horách kontroloval, jak jsou silnice uklizené. V protisměru narazil na neobvyklého účastníka silničního provozu – na velblouda. „Musel jsem zastavit, protože šel rozvážně prostředkem silnice a díval se doleva doprava. Přišlo mi, že neví, kudy má jít. Pak mi docvaklo, že nechce jít na louku do sněhu, ale po silnici, která byla odklizená,“ popsal šéf silničářů Petr Šén. Velblouda se podařilo vrátit majiteli.

10 Při srážce autobusu s náklaďákem zemřela učitelka

Tragická dopravní nehoda 14. listopadu u Nové Vsi na Mělnicku stála život učitelku, zraněno bylo devět dětí a její kolegyně. Řidič autobusu naboural zezadu do nákladního automobilu. Policie ho podrobila dechové zkoušce, muž před jízdou nepil. V autobuse sedělo asi čtyřicet školáků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video