Nedivte se hořícím lahvím, upozornil Romy

  • 97
Jeseník, Praha - Starosta Jeseníku Jiří Krátký se svou kritikou Romů narazil. Svými výroky v místním tisku o problému s epidemií žloutenky pobouřil vládního zmocněnce pro lidská práva Jana Jařaba i výkonného místopředsedu vládní komise pro záležitosti romské komunity Romana Krištofa. "Upozorňoval jsem je, že se v případě nějaké epidemie nemohou divit, když Romům někdo hodí hořící láhev do oken," citoval starostu Jesenický týdeník.

Vládní úředníci jsou přesvědčeni o tom, že podobná prohlášení zástupců samosprávy mohou příslušníci extremistických hnutí chápat jako ospravedlnění svých činů.

"Výroky a postoje tohoto typu považuji za zvlášť závažné proto, že na Jesenicku vyvíjejí aktivitu neonacističtí skinheadi a odehrálo se tam již několik rasově motivovaných útoků. V nedalekém Krnově došlo i k opakovaným žhářským útokům," řekl Krištof.

Jařab dokonce jesenickému starostovi zavolal a požádal ho, aby se od výroků distancoval. "Krátký však za svým výrokem rozhodně stál a hovor ukončil," tvrdí Krištof. Epidemie žloutenky na Jesenicku je přitom pod kontrolou, zdůraznil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video