Podle premiéra Petra Nečase je schválení církevních restitucích pro státní rozpočet výhodné ze středně i dlouhodobého hlediska.

Podle premiéra Petra Nečase je schválení církevních restitucích pro státní rozpočet výhodné ze středně i dlouhodobého hlediska. | foto: Petr Topič, MAFRA

Církevní restituce kvůli krizi neodložíme, ujistil Nečas Vatikán

  • 304
Premiér Petr Nečas nechce kvůli hospodářské krizi odkládat majetkové vyrovnání státu s církvemi. Ve středně i dlouhodobém výhledu je podle něj pro státní rozpočet výhodnější, aby se restituce podařilo schválit. Předseda vlády to uvedl při návštěvě Vatikánu.

Odložení finančních náhrad pro církve by podle Nečase nebyla dobrá cesta.

"Tento návrh zákona skutečně narovnává vztahy mezi státem a církvemi, všemi, nejen katolickou církví. Vlastně dojde de facto k odluce státu od církví, mizí naprosto nesmyslný stav, kdy duchovní jsou placeni jako státní úředníci," uvedl premiér po jednání s vatikánským státním sekretářem Tarcisiem Bertonem.

Zákon o navrácení církevního majetku je nyní ve Sněmovně. Ústavně-právní výbor nyní požaduje, aby církve před vydáním státního majetku prokázaly, že jim dříve opravdu patřil (více zde).

Podle vládního návrhu církve za majetek, o který přišly během komunismu, dostanou finanční odškodnění 59 miliard korun navýšených o inflaci a své někdejší pozemky v hodnotě 75 miliard.

Stát se se 17 církvemi a náboženskými společnostmi dohodl také na sedmnáctiletém přechodném období. Během něho se bude snižovat příspěvek, který církve dostávají ze státní kasy na platy duchovních.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video