Ministerstvo opět zvažuje, že omezí používání kontroverzního Roundupu

  16:10
Původně byl určen k hubení plevele. Dnes se běžně používá na poli k vysoušení semen před sklizní. Totální herbicid s účinnou látkou glyfosát, známý třeba jako Roundup, se stříká na obilí, řepku či slunečnici. Část odborníků však soudí, že glyfosát je nebezpečný, a ministerstvo zemědělství plánuje jeho používání omezit.

Roundup je dnes nejpoužívanějším totálním herbicidem.

Zemědělci odůvodňují používání Roundupu i tím, že rostliny lépe uschnou, jednodušeji se sklízejí a šetří se za dosušování. „Pomáhá to snížit celkové náklady na pěstování plodin, kdy používání těchto přípravků nahradilo klasickou kultivaci polí,“ říká Jan Vopravil z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy.

Aktuálně k tématu:

Americký soud rozhodl, že herbicid Roundup „značně“ přispěl k rakovině Dewaynea Johnsona, školníka, který s látkou přicházel často do kontaktu. Soud rozhodl, že firma Monsanto, výrobce herbicidu, musí muži vyplatit v přepočtu 6,5 miliardy korun. Více o případu čtěte zde.

Dewayne Johnson před soudem v San Francisku, který posuzuje jeho spor s firmou...

Část odborníku však soudí, že glyfosát je nebezpečný. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny ho před třemi lety označila za pravděpodobně karcinogenní a zařadila do skupiny 2A s odůvodněním, že může způsobovat nádory lymfatických uzlin. Evropský úřad pro bezpečnost potravin má opačný názor. 

Ministerstvo zemědělství teď plánuje, že použití glyfosátu omezí. „V jednání je několik možností, například omezení plošných a předsklizňových aplikací,“ uvedl pro MF DNES mluvčí resortu Václav Tampír s tím, že zhodnocení se právě dokončuje.

Jed se aplikuje bez omezení

Není to přitom poprvé, co se o této možnosti mluví. Podobné návrhy už připravoval loni v listopadu exministr zemědělství Marián Jurečka, když Česko spolu s osmnácti dalšími státy pro prodloužení licence látky v EU hlasovalo. Od té doby se nic nezměnilo a glyfosát se aplikuje bez omezení dál.

Pokud ani současné vedení resortu zemědělství záměr omezení neuvede do praxe, „konec“ roundupu teoreticky nastane až v roce 2022. „Chceme postupný ukončovací proces. V rezoluci je napsáno, že bude do pěti let. Budeme trvat na tom, aby se po roce 2022 glyfosát přestal používat v takové míře,“ řekla MF DNES členka Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu Kateřina Konečná.

Boláky, léze, rakovina. Umírající muž svědčil proti herbicidu Roundup

Již léta se mezi odborníky řeší otázka vlivu glyfosátu na lidské zdraví a existují v tom značné rozpory. Zatímco ministerstvo zemědělství se odvolává na vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a Evropskou chemickou agenturu, pro jiné jde o velmi podezřelou látku. „Četné studie ukazují, že z používání Roundupu ve vysoké míře vyplývají různá zdravotní rizika,“ říká Jarmila Čechmánková z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy. Riziko podle ní hrozí hlavně tehdy, je-li člověk vystaven herbicidu nad akceptovatelnou denní dávku. „Testování bylo provedeno na potkanech a králíkovi a zjištěno bylo například poškození jater. Další studie ukazuje vliv na střevní mikroflóru,“ doplňuje Čechmánková.

„Glyfosát považuji za velmi nebezpečný,“ říká vedoucí oddělení biogeochemických a hydrologických cyklů Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd Jakub Hruška. Ve své nedávné práci, při níž měřil množství glyfosátu v moči zajíce polního, poukázal na výsledky svých zahraničních kolegů.

Co je glyfosát

  • Jedná se o širokospektrální herbicid k hubení plevele. Známý je například pod názvem Roundup. Po aplikaci je rostlina kompletně zničená včetně kořenů.
  • V zemědělství se postřiky s glyfosátem používají také jako desikanty, které fungují jako „vysoušeče“ rostlin. Plodiny se pak snadněji sklízejí.
  • Od roku 1973, kdy byl uveden na trh, patří celosvětově k nejpoužívanějším herbicidům. Běžně se aplikuje ve městech, k údržbě zahrad, železničních tratí či u silnic a dálnic. Do potravního řetězce se dostává i přes vodní prostředí, když se jím likvidují třeba rákosiny. Pro vodní organismy je toxický. Lze ho i vdechnout, prostupuje kůží. Loni se ho v ČR spotřebovalo 750 tisíc litrů.

„Uvádějí, že podle nepublikovaných studií provedených americkou agenturou Environmental Protection Agency je dostatek důkazů, že glyfosát způsobuje u myší zvýšení výskytu vzácných tumorů ledvin, hemangiosarkomu, tumorů kůže a nezhoubných nádorů slinivky břišní,“ říká Hruška a zmiňuje další výzkum. Podle čtyři roky staré evropské studie, jíž se účastnili i dobrovolníci z Čech, má v moči glyfosát kromě zajíců i více než 60 procent obyvatel měst.

„Sama přítomnost glyfosátu, který by měl být poměrně rychle odbouratelný, je však u koncových uživatelů potravin více než znepokojující,“ doplňuje Hruška.

Lesy ČR ho loni spotřebovaly 44 tisíc litrů, letošní odhad je zhruba poloviční. Správa železniční a dopravní cesty, která glyfosát aplikuje na koleje asi dvakrát ročně v rozsahu asi dvou a půl až tří metrů na obě strany kolejí, letos plánuje využití asi padesáti tisíc litrů. „Ve srovnání s přípravky na bázi jiné účinné látky jsou přípravky na bázi glyfosátu hodnoceny z hlediska vlivu na člověka jako nejméně škodlivé a totéž platí i pro savce či ptáky,“ říká mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

Glyfosát se u nás v objemu statisíců litrů ročně používá nejen k dosušení zrna, ale i k hubení plevelů na železničních tratích, u silnic, při údržbě zahrad, městských chodníků nebo k přípravě ploch před výsadbou nových lesů.

Podle údajů ministerstva zemědělství se u nás loni spotřebovalo asi 750 tisíc litrů glyfosátu, oproti roku 2013 je spotřeba asi o 163 tisíc litrů nižší. Od používání Roundupu už ustupují i některá velká města. Úplně ho omezilo Brno či České Budějovice, Plzeň se na to chystá. O změně uvažují i Karlovy Vary a Olomouc.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud znovu uložil podmínky pro čtyři muže za tragický pád mostu ve Vilémově

19. března 2024  11:01

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí dopoledne znovu uložil podmínky čtyřem mužům obžalovaným...

Odvolací soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let za vraždu desetiměsíční dcery

19. března 2024

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Zemřel král Karel III., šířila ruská média. Počkat, proč o tom nepíšou Britové?

19. března 2024  10:56

Ruská média vyvolala v pondělí odpoledne kontroverze, když vyslala do světa falešnou zprávu o smrti...

Usekni si nohu, vyhneš se odvodům. Rusové „radili“ Evropě lživými e-maily

19. března 2024  10:47

Bezpečnostní experti odhalili dezinformační kampaň cílící na Ukrajince. Morálku jim měly nalomit...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...