Sněží především na Olomoucku a Zlínsku. Ilustrační foto

Sněží především na Olomoucku a Zlínsku. Ilustrační foto | foto: Jan Karásek, MF DNES

Návrat z víkendu ztížil na Moravě sníh

  • 91
Pověstný svatý Petr se rozhodl pocukrovat silnice řidičům na Moravě. Odpoledne hustě nasněžilo hlavně na území Olomouckého kraje. Čerstvou bílou nadílku hlásí i Zlínský kraj, ačkoli tam původně pršelo. Pozor si museli dávat také řidiči v úsecích D1 na Vysočině.

V okolí "hanácké metropole" hustě vyrazili do terénu silničáři s veškerou dostupnou technikou. Díky tomu jsou prý všechny silnice zatím sjízdné, ale situaci místy komplikovala mlha.

"Na Šumpersku i Jesenicku hustě sněží. Na silnicích v těchto dvou okresech tak leží rozbředlá či nová vrstva sněhu. Proto by řidiči měli být opatrní," popsal v Pavel Švestka z vikýřovického silničářského dispečinku.

Dodal, že na odklízení sněhové vrstvy z cest pracuje veškerá technika, kterou mají k dispozici. "Vyjela také cizí mechanizace, kterou máme zapůjčenou," dodal dispečer.

Podotkl, že práci silničářům stále komplikují nepřipravení řidiči. I když sněží už týden, mnozí stále vyrážejí na cesty bez sněhových řetězů či na letních pneumatikách.

"Jedná se hlavně o šoféry kamionů. Někteří z nich dokonce mají sami v takovém počasí obuté jen sandály," povzdechl si Švestka. 

S tím souhlasil pracovník olomouckého dispečinku Jaroslav Loun. "Řidiči bez zimních pneumatik na svých autech blokují nejen nás při práci, ale i ostatní motoristy."

Pokud zůstane kamion stát třeba u silnice pod Červenohorským sedlem, musí jej silničáři nejdříve odtáhnout a teprve pak mohou pokračovat v práci.

Déšť na Zlínsku přešel ve sněžení
Poněkud nepředvídaně se zachovalo počasí ve Zlínském kraji. Dešťové srážky se tam totiž změnily ve sněhové, uvedla ČTK. Zbytky sněhu zůstávají na silnicích na Kroměřížsku, ve vyšších polohách v okrese Uherské Hradiště a na cestách druhé a řetí třídy na Zlínsku.

Na Vsetínsku prší do vrstvy sněhu na silnicích a vzniká břečka. V celém kraji jsou teploty kolem nuly.

V pondělí by se sněžení mělo přesunout do Čech v podobě přeháněk. Denní teploty se budou pohybovat kolem nuly, v noci se může ochladit až na minus šest stupňů, takže ráno to může na silnicích opět klouzat.

AKTUALITY Z DOPRAVY NAJDETE NA doprava.idnes.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video