Návody k hlasování jsou vícejazyčné

Návod, jak volit, se k lidem v některých vesnicích v pohraničí dostává spolu s hlasovacími lístky nejen v češtině, ale i v překladu do němčiny a slovenštiny. Stát tak vychází vstříc menšinám poprvé od listopadu 1989. Informační letáky v několika jazycích musí dostat voliči do schránek ve všech městech a obcích, kde se k jiné než české národnosti přihlásilo při posledním sčítání lidu přes deset procent obyvatel.

 "Je to dobré gesto k nám Němcům. Konstatuje se tím, že tu jsme a že jsme také právoplatnými voliči. S ohledem na náš blížící se vstup do Evropské unie to vidím skoro jako samozřejmost," řekl Hartwig Ruppert z Krásna.

Kromě této vesnice se německé letáky objevily v dalších pěti obcích na Sokolovsku - v Josefově, Kaceřově, Královském Poříčí, Tatrovicích a Starém Sedle.

Staré Sedlo si dokonce muselo objednat volební návody jak v němčině, tak ve slovenštině. Více než deset procent Slováků žije také v Oloví, Jindřichovicích a v Rovné. "Po válce musela více než polovina lidí vysídlit do Německa a do pohraničí přišli přistěhovalci," připomněla za Staré Sedlo starostka Ingeborg Gburová.

Jazyk podle ní pochopitelně dělá větší problémy Němcům než Slovákům. "Většina sice umí česky číst i psát, ale jsou tu i takoví Němci, které jsem nikdy česky neslyšela mluvit," řekla Gburová. Protože se v její vesnici rozdávaly vícejazyčné letáky poprvé, neumí odhadnout, jestli teď budou mít národnostní menšiny o volby větší zájem než v minulosti.

Starostka Gburová ale připouští, že dříve si někteří Němci nemuseli s odborně psanými volebními pokyny v češtině vědět rady. "Možná jim to při volbách usnadní orientaci. Vliv na volební účast to ale asi mít nebude," míní Věra Tauberová z Okresního úřadu v Sokolově.

Zkrátka ale přicházejí Romové, kterých se už tradičně k romské národnosti hlásí při sčítání lidu minimum, přestože například v Sokolově jich podle některých odhadů žije kolem čtyř tisíc. Desetiprocentní hranici by tedy překročili. V romštině si ale letáky nepřečtou, úřady je nevydaly. "Romů, kteří vůbec neumí česky, je sice v Sokolově poměrně málo, ale najdou se takoví," uvedla romská poradkyně Marta Pompová.

Některé Čechy naopak vícejazyčné předvolební návody v poštovní schránce překvapily a zarazily. "Nejdřív jsem si myslel, že je to nějaká provokace," svěřil se člověk, který raději nechtěl zveřejnit své jméno.

Návod, jak volit, se k lidem v některých vesnicích v pohraničí dostává spolu s hlasovacími lístky nejen v češtině, ale i v překladu do němčiny a slovenštiny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video