Zasněžená alej u Zašovic.

Zasněžená alej u Zašovic. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Řidiči by měli být opatrní. Dopravu opět omezuje mlha a namrzání silnic

  • 0
Výrazně se ochladilo a k ránu byly teploty mezi minus dvěma až minus deseti stupni Celsia. Silničáři proto opět varují před namrzáním vozovek. Pozor by si měli dát řidiči i na mrznoucí mlhy.

Varování před rizikem námrazy platí pro čtyřproudovou silnici 35 z Liberce do Turnova či silnici 13 z Liberce na Frýdlant. Povrchy vozovek v kraji jsou podle dopravního webu převážně mokré a na Českolipsku vlhké. Zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem leží na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a ujetá vrstva v západní části Krkonoš na Semilsku.

Na menších cestách na Příbramsku a Benešovsku místy leží také ujetá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Zvýšenou opatrnost cestáři doporučují i na některých hlavních tazích, například na dálnici D1, Pražském okruhu nebo silnici I/3. Vozovka je tam místy mokrá po chemickém ošetření.

Holé a vymrzlé jsou hlavní tahy včetně dálnice D1 na Vysočině. Na silnicích nižších tříd leží někde ujetá vrstva sněhu. Podle silničářů by měli být řidiči obezřetní při jízdě v lesních úsecích, kde může být sníh zledovatělý. 

Mrzne také v Jihomoravském kraji

Namrzání silnic hrozí ráno také na některých místech v Jihomoravském kraji. Na komunikacích nižších tříd leží místy zbytky rozbředlého sněhu. Někde se objevuje i mlha. Pro nákladní auta nad 12 tun je na Vyškovsku uzavřená silnice z Drnovic do Podomí. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Na Blanensku se na méně využívaných úsecích nachází zbytky ujetého sněhu. Na Břeclavsku a Hodonínsku hrozí namrzání silnic nižších tříd a také se místy objevuje mlha. Na Znojemsku jsou na méně využívaných silnicích zbytky sněhu po pluhování, na lesních cestách je místy ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Na silnicích nižších tříd na Vyškovsku, Brněnsku a v Brně leží zbytky rozbředlého sněhu.

Na Zlínsku snižují dohlednost mlhy

Silnice ve Zlínském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V nižších polohách jsou po chemickém ošetření většinou holé a mokré, na Kroměřížsku na nich místy leží i zbytky rozbředlého sněhu. V některých úsecích navíc hrozí jejich namrzání. Vozovky ve vyšších polohách Vsetínska pokrývá uježděná vrstva sněhu o tloušťce od pěti do deseti centimetrů krytá posypem. Dohlednost snižují na mnoha místech regionu mlhy. 

Pro těžká vozidla nad 3,5 tuny zůstává nesjízdná silnice třetí třídy mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, kterou silničáři přes zimu neudržují. Pro osobní vozidla je sjízdná pouze se řetězy.

Na řadě silnic nižších tříd v Královéhradeckém kraji leží vrstva ujetého a místy i zledovatělého sněhu. Opatrní musejí být řidiči hlavně v Krkonoších, Orlických horách a na Broumovsku. 

Sníh na silnicích v Pardubickém kraji leží už jen místy ve výše položených oblastech. Většinou tvoří uježděnou vrstvu s inertním posypem. Lokálně však mohou vozovky namrzat, upozorňují silničáři. Opatrní by měli být řidiči zvláště v okolí Lanškrounu, Vysokého Mýta a Žamberku. Sníh zůstává i na menších komunikacích v Železných horách.

Zvýšenou opatrnost vyžaduje jízda v Moravskoslezském kraji

Jízda po silnicích v Moravskoslezském kraji vyžaduje od řidičů zvýšenou opatrnost. V Jeseníkách jsou zbytky sněhu po pluhování. Ve vyšších polohách Beskyd je zajetá vrstva sněhu, ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu je místy i na silnicích na Novojičínsku a Opavsku. Většinou jsou silnice vlhké nebo mokré po chemickém ošetření, někde je námraza. 

Pro kamiony je stále uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Pro těžká nákladní vozidla nad 12 tun je uzavřen rovněž úsek silnice I/48 Rybí - Příbor na Novojičínsku, který se přestavuje na dálnici.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video