Na Šumavě po letech spatřili vlka. Ilustrační foto

Na Šumavě po letech spatřili vlka. Ilustrační foto | foto: Filip Chludil, iDNES.cz

Na Šumavě po letech spatřili vlka, šelma s sebou měla dvě mláďata

  • 514
Ochránci přírody mají důvod k radosti. V Národním parku Šumava spatřil amatérský pozorovatel vlčici se dvěma mláďaty. Šelma se přitom v Česku objevuje jen velmi vzácně a zpozorovat ji ve volné přírodě je takřka nemožné. Zoologům její přítomnost prozradí obvykle jen stopy.

Správa národního parku zatím neví, zda se pozorovatel v přírodě skutečně setkal s vlkem. Informaci musí ještě ověřit, teprve pak mohou její zaměstnanci pozorování zvířete zapsat, informoval Český rozhlas.

"Jedná se o přímé pozorování amatérského pozorovatele, který nám nahlásil, že viděl vlčici s dvěma vlčaty. Byl to docela důvěryhodný člověk, ale my přesto musíme ověřit, jestli se jedná o správnou informaci," vysvětlil Českému rozhlasu další postup ředitel Národního parku Šumava František Krejčí.

V praxi to podle něj znamená, že zvíře bude muset zahlédnout ještě někdo ze zaměstnanců parku nebo ho bude muset někdo vyfotit. Pokud se informace potvrdí, bude to poprvé za několik posledních let, co zvíře, které je v Česku chráněné, někdo viděl.

"Indicie o přímých pozorování jednotlivých kusů vlků tady jsou celých dvacet let, co existuje Národní park. Teď jsem tu čtvrtý rok a je to za tu dobu poprvé, co bylo hlášeno, že někdo viděl vlčici s vlčaty," říká ředitel národního parku.

Až do konce sedmnáctého století se v Česku vlci objevovali zcela běžně, pak je ale lidé začali lovit. Poslední kus skolila kulka v roce 1874. Do Česka se zvíře vrátilo až v roce 1994, stále se ale vyskytuje velmi vzácně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video