Na smíchovské radnici se našel odposlech

  • 5
Smíchovského starostu a jeho radní někdo odposlouchával. Nelegální odposlouchávací zařízení profesionální kvality se našlo v zasedací místnosti rady Prahy 5, v kanceláři starosty Milana Jančíka i v jeho služebním autě. Starosta už podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Odposlouchávací zařízení o víkendu našla specializovaná firma, kterou si radnice najala. "Firma dál prohledává prostory smíchovské radnice," uvedl mluvčí Prahy 5 Jiří Baumruk.

Rada městské části podle něj protestuje proti praktikám politického boje, které popírají základní principy zastupitelské demokracie a proti mediální kriminalizaci představitelů měst a obcí.

"Rada neobviňuje opozici na radnici, ale obecně odmítá metody, které nejsou slučitelné s právním státem a zastupitelskou demokracií. Souvisí to i s tím, že se v médiích objevují informace o podaných trestních oznámeních na členy samosprávy, aniž by o tom kdokoli na radnici věděl," poznamenal mluvčí.

"Jakmile mi firma doručila výsledky průzkumu, navštívil jsem kriminální policii a podal trestní oznámení. Okamžitě jsme také uzavřeli místnosti, kde zasedá rada a její komise a výbory, a policisté je ihned ohledali," uvedl Jančík.

Policie má už také k dispozici dokumenty o odposlechu, které vypracovala firma. Starosta nedokáže odhadnout, jak dlouho mohl být odposlech v činnosti a kdo jej umístil. Považuje ale za naprosto skandální, že zařízení bylo v zasedací místnosti rady.

"Na základě určitých indicií jsme pojali podezření, a proto jsme si najali speciální firmu, která odposlouchávací zařízení objevila," uvedl mluvčí.

Nic bližšího nechtěl uvést či komentovat. Neupřesnil, co konkrétně vyvolalo podezření a jaký typ zařízení byl na radnici nainstalován. "Firma tvrdí, že je profesionální, a ještě dopracovává detaily zprávy o jeho účinnosti," poznamenal.

Problém odposlechů se na politické scéně objevuje pravidelně. Naposledy loni skupina poslanců ODS v čele s jejich předsedou Vlastimilem Tlustým přišla s podezřením, že jim někdo odposlouchává telefony. - více zde

Se stejnou věcí se setkal i poslanec ČSSD Josef Hojdar. Ani v jednom případě se nepodařilo autora odposlechu vypátrat. - více zde

Státní bezpečnostní složky oznámily, že s tím nemají nic společného. Dosud se nezjistilo, zda poslanci byli odposloucháváni nelegálně a kdo za tím byl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video