Na sever Čech by měl dorazit nebezpečný heroin

  • 50
Severočeská K-centra varují toxikomany, že do kraje má dorazit čistý, a tak i vysoce nebezpečný heroin z Afghanistánu. Protože jej nelze ihned rozeznat od slabší míchané drogy, hrozí narkomanům předávkování a smrt.

Varování rozeslala K-centra i do médií.

K-Centra dostala zprávu od Národního monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti při Úřadu vlády. Na vysoce čistý heroin distribuovaný kvůli nadprodukci opiátů v Asii upozornil nedávno i informační servis OSN pro drogy a kriminalitu.

"Očekáváme, že čistý heroin, na který uživatelé nejsou zvyklí, přijde kvůli množství narkomanů nejdříve na Teplicko," sdělil Lubomír Šlapka z mosteckého K-centra.

Obavy z látky má i Národní protidrogová centrála. "Ještě ale nedorazila," sdělil její šéf Jiří Komorous.

Již v polovině prosince varoval Úřad OSN pro drogy a kriminalitu, že do Evropy zamíří přebytek velmi čistého heroinu z Afghánistánu. Vysoce nebezpečná čistá droga by se měla objevit co nevidět.

Předávkováním podobnou drogou zemřelo zhruba dvěma lety, kdy se podobná látka už jednou objevila, několik lidí i na severozápadě Čech.

"My můžeme jenom varovat všechny narkomany, o nichž víme, že berou heroin nebo se s ním dostávají do styku," říká Lubomír Šlapka z Mosteckého K-centra. Heroin se při cenách kolem jednoho tisíce korun za gram prodává ponejvíce v Teplicích.

Poměrně velký počet lidí závislých na heroinu je i na Mostecku. Šlapka nařídil pracovníkům, kteří přicházejí do kontaktu s drogovými pracovníky, aby je opakovaně před nebezpečnou drogou varovali. Velký leták s upozorněním visí i u vchodu do K-centra.

"Podobně postupujeme i my," tvrdí Lucie Plíhalová, která vede K-centrum v Děčíně. Jeho zaměstnanci varují před drogou přesto, že heroin na Děčínsku užívá jen velmi málo lidí.

"Tady převládá pervitin, taneční drogy a marihuana. Heroin je jen okrajová záležitost. Ale i k nám jezdí klienti z Ústí a Teplicka. Měli jsme například od klientů informace o problémech některých narkomanů z Ústecka, když se tu tahle velmi silná droga objevila naposledy," dodává Plíhalová.

Heroin se má v Evropě objevit po té, kdy kvůli stabilitě ceny v konzumentských zemích vzrostla v Afghánistánu produkce opia, z něhož se heroin vyrábí.

"Pěstování vzrostlo vloni o 64 procent. Výnos afghánského heroinu přesáhlo 500 tun. Světová poptávka přitom obnáší méně než 400 tun," vysvětlil důvody k obavám výkonný ředitel Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu Antonio Maria Costa.

Na silný heroin se kromě kontaktních center připravila i policie. Podle Šlapky by silný heroin měl do Česka proudit přes Slovensko.

HEROIN
* Prodává se buď hnědý, který uživatelé kouří, nebo bílý, který se aplikuje nitrožilně.
* Příliš silná a čistá dávka vyvolá otok mozku. Předávkovaný uživatel upadá do bezvědomí. Úmrtí má na svědomí udušení.





Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video