Pavel Bém

Pavel Bém | foto: Michal Sváček

Na olympiádu do Pekingu nepojedu, prohlásil kvůli Tibetu Bém

  • 277
Pražský primátor a první místopředseda ODS Pavel Bém prohlásil, že na olympiádu do Pekingu určitě nepojede. Řekl to v rozhlasovém pořadu Impulsy Václava Moravce s tím, že dlouhodobě kritizuje Čínu za to, jak se chová v oblasti lidských práv. Sám přitom usiluje pro Prahu získat letní olympijské hry v roce 2016.

"Na olympiádu do Číny určitě nepojedu a celou čínskou oficiální politiku považuji ve vztahu k Tibetu za genocidu a kulturní likvidaci," řekl v Impulsu Bém, který nedávno z jižní nepálské strany zdolal nejvyšší horu světa Mount Everest. - čtěte Bém dobyl Everest

Podle primátora však není možné říci sportovcům, aby na olympiádu nejezdili. Uvedl, že je třeba oddělit olympiádu a to, co se děje v tibetské metropoli Lhase, byť spolu oba tyto fenomény souvisí.

Protesty v tibetském hlavním městě Lhasa minulý týden Čína násilně potlačila, podle tibetských exilových orgánů si zásah Číňanů vyžádal 140 lidských životů. Čína oficiálně udává pouze 16 obětí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video