Na umělém sněhu se lyžovalo i v Jizerských horách.

Na umělém sněhu se lyžovalo i v Jizerských horách. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Na horách se rozjely vleky, sníh je ale většinou jen umělý

  • 5
Klesající rtuť teploměru udělala radost provozovatelům lyžařských areálů po celém Česku. Většina z nich totiž díky chladnějšímu počasí začala svahy uměle zasněžovat. Vleky se o víkendu rozjely v Krkonoších, na Šumavě nebo v Krušných horách.

Přestože je přírodního sněhu na sjezdovkách zatím jen minimum, lyžaři už na svahy vyrazili. Hlavní nápor návštěvníků ale vlekaři teprve čekají. Podle vlekařů totiž řada z nich čeká na to, až na horách připadne i přírodní sníh.

"Po Štědrém dnu se to u nás začalo zaplňovat a dnes už máme prakticky plno, kolem 10 tisíc návštěvníků," pochvaluje si Jiří Beran ze Skiareálu Špindlerův Mlýn.

V Krkonoších jsou v provozu téměř všechna lyžařská střediska. Na sjezdovkách leží od 20 do 60 centimetrů umělého sněhu. Lyžuje se ale také na šumavském Špičáku, v Železné Rudě nebo ve Skiareálu Zadov. Na krušnohorském Klínovci jezdí devět vleků a na sjezdovkách je tu od 30 do 60 centimetrů technického sněhu. Přitom ještě v pátek většina vleků stála. Během vánoční oblevy totiž ze sjezdovek zmizel veškerý sníh. 

Sněžná děla se rozběhla naplno

"Ještě v pátek pršelo a byl to propadák. Večer však přimrzlo a prosluněná sobota vytáhla na svahy téměř sedm stovek lyžařů. V neděli se návštěvnost ještě zvýšila," líčí začátek sezóny ředitel Skiareálu Zadov Milan Čertík.

Podobně na tom byl i lyžařský areál v Čeňkovicích v Orlických horách, kde na sjezdovkách leží kolem 30 centimetrů technického sněhu. "Na Štědrý den a v pátek to bylo úplně špatné, ale provoz jsme zachovali. Teď už se to vrací do obvyklých poměrů," řekl správce lyžařského areálu v Čenkovicích František Trávníček.

Příliv lyžařů do zimních středisek znamenal i více práce horskou službu a zdravotníky. Třeba v neděli zasahovali v lyžařském areálu Aldrov v krkonošských Vítkovicích, kde si mladá lyžařka těžce zranila nohu. Práci však záchranáři měli i na Ještědu.

"Srazili se tu dva sjezdaři, jeden utrpěl těžké zranění ruky a lehké zranění hrudníku, druhý z místa nehody odjel," dodala mluvčí liberecké záchranné služby Lenka Moravcová.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video