Gymnázia začala využívat testy společnosti Scio.

Gymnázia začala využívat testy společnosti Scio. | foto: Petr Lemberk, MF DNES

Na čtyřech školách z deseti nečekají žáky přijímačky

  • 10
Bez přijímaček se mohou studenti letos dostat na 42 procent středních škol. A 18 procent dokonce nebude zajímat ani jejich vysvědčení. Vyplývá to z dotazníků Ústavu pro informace ve vzdělávání, které vyplnily dva tisíce škol.

Ústav dává výsledek do souvislosti s čerstvou změnou přijímaček – děti si mohou od letoška podat hned v prvním kole tři přihlášky. Loni mohly jen jednu. Školy se bojí chaosu a některé z nich přijímačky raději úplně ruší.

"Průzkum jsme dělali právě v reakci na změnu v organizaci přijímaček," řekla mluvčí ústavu Bohumila Beranová. Jako první o výsledcích informovalo Právo.

Problém je v tom, že ústav nemá k dispozici žádná čísla z minulých let. Není proto jasné, o kolik se zvýšil počet škol, které ruší přijímačky. Podle Beranové jde především o učiliště. A ta mnohdy brala uchazeče bez přijímaček už v minulých letech, kdy se na střední školy hlásily děti z populačně slabších ročníků.

Gymnázia sjednocují termíny

Nedostatek dětí je patrný i z toho, že téměř každá pátá škola vezme každého, aniž si stanovila jakákoli kritéria – například průměr posledního vysvědčení. Tak postupují opět především odborná učiliště.

"Všechny uchazeče, kteří splní povinnou školní docházku, přijme 60 procent učňovských oborů," přiblížila Beranová.

O krizi odborných škol v souvislosti s úbytkem dětí se mluví už dlouho. Strach ze složitých zkoušek, při kterých dítě může uspět na třech školách a pak si vybrat jen jednu, však dřívější praxi zřejmě ještě posílil.

Gymnázia, která si stále chtějí mezi uchazeči vybírat, volí jinou strategii. Mnohá z nich využívají testy společnosti Scio a vypisují jen dvě kola zkoušek ve stejných termínech: 22. a 24. dubna. Žáci tam reálně nemají šanci využít tři přihlášky, protože třetí zkoušky už nestihnou.

Z nového výzkumu vyplývá, že ředitelům nový systém vadí. Známkovali ho jako ve škole a výsledný průměr byl 4,3.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video