Na cesty bez dokladů si počkáme

  • 84
Když Němec přejíždí hranici do sousedního Rakouska či Francie, ani nezpomalí, natož aby zastavil a ukazoval doklady. Nováčci v EU včetně Čechů si na toto privilegium, které členství v EU přináší, budou muset počkat. A vypadá to, že déle, než se slibovalo.

Původní termín leden 2006, kdy se Česko mělo stát plnohodnotným členem tzv. schengenské dohody, jež umožňuje cestování bez dokladů pro své členy, se totiž oddaluje.

„Oficiální datum je sice rok 2006, ale už se mluví spíš o roce 2007, protože je to hodně náročná záležitost,“ tvrdí Petr Vorlíček z tiskového odboru ministerstva vnitra.
Za všechno může „bruselský úředník“.

Zpožďuje se totiž příprava počítačového systému pro policii, jež by měl nahradit nynější kontrolu na hranicích. Současná databáze obsahuje 1,1 milionu hledaných osob a 770 tisíc osob, které mají zakázaný vstup. K tomu se mají přidávat i otisky prstů a fotografie.

A na data od deseti nových členů unie už nemá databáze dostatečnou kapacitu. Proto Brusel plánuje, že za 28 milionů eur (asi 900 milionů korun) vybuduje systém druhý a jednotlivé státy musí vytvořit národní sítě, které se do něj zapojí. Jen v Česku bude síť mít 15 tisíc koncových míst, včetně ministerstva financí a vnitra.

„Potřebné počítače už jsou koupené,“ dodal Vorlíček. Malého zjednodušení se lidé z Česka přece dočkají. Od 1. května, kdy vstoupíme do EU, by měl k přejezdu hranic stačit občanský průkaz.

Ještě se jedná o tom, zda pouze jeho nejnovější typ (který má čtecí zónu a digitální fotografii), nebo všechny platné typy. Už také nebude potřeba ukazovat doklady na hranici dvakrát - českému a zahraničnímu policistovi - ale jen jednou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video