Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Musíme si ve straně uklidit, říkají lidovci v předvečer sjezdu

  14:15
Pardubice se během víkendu stanou politickým pupkem země. Na sjezd KDU-ČSL se sjedou kromě tří stovek delegátů předsedové demokratických parlamentních stran, prezident republiky, ministři, poslanci, senátoři a krajští lídři. KDU-ČSL totiž bude po více než deseti letech revidovat svůj program.

Delegáti budou kromě debat o programovém směřování strany vybírat i kandidáty do evropských voleb. | foto: Lukáš BíbaiDNES.cz

"Jako regionální patriot se těším na to, že se potvrdí, že i v Pardubicích se strany této velikosti mohou celostátně setkávat na sjezdu," řekl iDNES.cz místopředseda lidovců a statutární zástupce hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Kromě poměrně málo početných zelených se totiž v Pardubicích zatím žádný sjezd větší strany nikdy nekonal.

Delegáti budou kromě debat o programovém směřování strany vybírat i kandidáty do evropských voleb. "To vše bude poměrně hustým naplněním těch dvou dnů," říká Línek. Věří, že sjezd pomůže nejen dovnitř strany, ale zejména navenek jasně definovat, co lze od křesťanských demokratů očekávat. "Naším cílovým voličem je běžná česká rodina. Chceme dělat normální politiku pro normální lidi," dodal Línek.

Jasné stanovení programových cílů očekává od sjezdu i předseda strany Jiří Čunek. "Věřím, že dojde i k ukončení všech mezilidských problémů, které ve straně vznikly," řekl iDNES.cz Čunek. Stejně tak by si přál nastolit nový kurz a způsob práce širšího vedení lidovců.

. Lidovci s dvojí tváří budou řešit, kudy dál

Předseda poslanců KDU-ČSL Pavel Severa vítá, že se po dlouhých letech bude strana bavit o svém programu. "Je to programový sjezd, který jsme naposledy měli tuším před jedenácti lety. Myslím, že je dobré po těch letech udělat určitou revizi, jestli jsme spokojeni se všemi prioritami, jak jsme je definovali tehdy, nebo zda je potřeba nějakých zásadnějších změn," vysvětlil iDNES.cz Severa.

Program je podle něho to základní, s čím strana pracuje. Lidovci se proto budou zabývat aktuálními otázkami, jako je prorodinná politika, sociální spravedlnost, otázka sociálně vyloučených či podpora vědy, výzkumu a vzdělávání.

Zřejmě se ale nevyhnou ani vnitrostranickým sporům. Jednotlivá křídla ve straně se liší ve svém pohledu na to, které z témat je nyní pro křesťanské demokraty klíčové.

Nespokojenou část bude představovat například místopředseda strany David Macek, který na sebe upozornil hlavně kritikou postoje vedení při volbě prezidenta či návrhem na zpřísnění potratů. "KDU-ČSL je na důležité křižovatce. Mám z naší strany takový dojem, že poslední léta trošku zmodrala, myslím, že v některých důležitých rozhodnutích jsme hleděli spíše na své posty než na hodnoty, na kterých má naše politika stát," řekl iDNES.cz Macek. - čtěte Co máme říkat na Klause před kostelem?

Rád by, aby se lidovci přidrželi spíše svých tradičních hodnot. Když budou dostatečně odvážní, ale přitom mírní a přívětiví, přinese to straně profit, věří Macek.

Volit, či nevolit?
Ve vzduchu také visí otázka, zda se jedno z křídel nepokusí přeměnit sjezd programový na sjezd volební. O tom jeden čas uvažovali hlavně lidé kolem Jiřího Čunka, kteří by rádi převolili širší vedení strany, ve kterém mají převahu spíše příznivci Miroslava Kalouska.

"Sjezd je suverén neboli může udělat, co chce, může si i měnit program, může se stát cokoli," řekl iDNES.cz Čunek. "Neplánujeme to a nevím, že by to někdo plánoval, ale stát se to může," dodal.

Macek si myslí, že takový návrh na sjezdu padne, podle něho ale panuje široká shoda na tom, že nakonec zůstane jen u programových otázek a návrh převolit vedení nezíská na sjezdu podporu. "Vím, že několik lidí, třeba z olomouckého kraje, na to mají nějaké usnesení a přáli by si, aby byl sjezd volební. Předpokládám, že to tam navrhnou," řekl.

Podle Severy by to bylo nešťastné. "Pokud jsme se několik měsíců připravovali na programový sjezd, měnit na poslední chvíli jeho náplň mi nepřipadá vhodné," uvedl. Na volbu by nikdo nebyl připraven a kandidáti by neměli vyjednanou podporu. "Určitě by to ničemu neprospělo, navíc je to technicky náročné," myslí si.

Na sjezd a do voleb v nových barvách
Lidovci také na sjezdu představí nový logotyp a barvy, se kterými půjdou do podzimních voleb. K tradiční modré přibude žlutá. "Strana jde vždy do voleb s nějakým pozměněným logotypem a s nějakými barvami. Zde bude představen logotyp, kterého se budeme držet až do podzimních krajských a senátních voleb," řekl iDNES.cz mluvčí strany Martin Horálek.

Logo samotné však strana měnit nebude. Nedávno vyhlášená soutěž totiž nepřinesla žádný výsledek a výběrové řízení bylo uzavřeno bez vyhlášení vítěze. - čtěte Lidovci vybrali kandidáty na nové logo

"Žádný z návrhů nebyl zvolen jako ten, který by měl nahradit stávající znak," vysvětlil Horálek. Lidovci si nevybrali žádný motiv, přestože soutěž byla poměrně rozsáhlá. Hledání nového loga proto nejspíše na nějaký čas ustane. Podle Horálka nemá smysl se znovu pouštět do další soutěže.

Příznivce strany také čeká v Pardubicích jedno překvapení. Budou si moci prolistovat kopii Ďáblovy bible, která bude v kongresovém a výstavním centru Ideon, kde se sjezd koná, k dispozici. Její originál totiž vznikl ve zdejším kraji a jeho představitelé by proto rádi, kdyby v něm alespoň kopie mohla zůstat natrvalo.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:41

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:41

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Máte krev na rukou! Ficova vláda po atentátu ostře útočí na média a opozici

15. května 2024  16:29

Slovenští vládní politici odsoudili útok na premiéra Roberta Fica. Nejostřejší slova volil Ficův...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Babiš či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  16:29

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

PŘEHLEDNĚ: Atentátu podlehl Palme či Abe, Reagan a papež přežili

15. května 2024  16:25

Od konce druhé světové války se odehrálo několik desítek atentátů na přední světové lídry i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...