Skiareál Liberec-Ještěd

Skiareál Liberec-Ještěd - AREÁL PRO ŠAMPIONÁT. Výraznou proměnou projde do lyžařského mistrovství v roce 2009 areál na Ještědu, kde se odehrají skokanské disciplíny. Přibudou například tribuny pro tisíce diváků a zázemí pro pořadatele a novináře.

MS 2009: největší televizní přenos v Česku

  • 3
Nejnáročnější přenos v dějinách České televize. Takovou nálepku dostanou závody MS v klasickém lyžování, které se v roce 2009 pojedou v Liberci. Do světa odtud "poletí" plně digitální přenos. Město pracuje na přípravě infrastruktury pro televize a finišuje s budováním optických sítí.

"Televizní signál z libereckého šampionátu bude vyrábět Česká televize," poznamenal Vladimír Drbohlav, redaktor České televize.

Pro ni bude přenos největší televizní operací od roku 1970, kdy se ve Vysokých Tatrách konalo mistrovství světa v klasickém lyžování.

Už nyní pracuje ČT na přípravě přenosu a slaďuje požadavky jednotlivých televizí.

"Technicky jde o velmi náročný přenos. Obtížnější na výrobu televizního signálu jsou jen olympijské hry a fotbalové šampionáty. V Liberci se bude současně vyrábět televizní obraz na dvou sportovištích a na náměstí, každý den mistrovství po dobu čtrnácti dnů," řekl Drbohlav.
 
Během přímých přenosů počítá Česká televize s nutností zajistit 27 komentátorských stanovišť, přímé přenosy bude vysílat 14 televizí, ty doplní rozhlasové stanice.

Lyžařské "hemžení" ale nakonec uvidí diváci v mnohem větším počtu zemí. Sestřihy podle odhadu Vladimíra Drbohlava přebere 50 až 60 televizí. "Jako kuriozitu určitě nakonec sestřih přebere třeba japonská nebo čínská televize."
 
Přímé přenosy zabezpečí kolem 300 lidí. Přes polovinu budou tvořit pracovníci německé televize. Početné štáby přijedou ale i z Norska nebo Rakouska. Podmínky přímých přenosů bude Česká televize řešit na schůzce se všemi štáby v polovině dubna.

"Hlavně na Ještědu je problém s místem, nelze tam vyhovět požadavkům všech televizí a umístit tam jejich přenosové vozy a technologické zázemí televizního vysílání," konstatoval televizní redaktor.
 
Na ještědském můstku bude proto pracovat patrně jen štáb České televize, signál se pak povede optickými kabely do Mezinárodního rozhlasového a televizního centra v běžeckém areálu ve Vesci.
 
Propojení obou areálů a náměstí Dr. E. Beneše, kde budou probíhat slavnostní ceremoniály, je pro Českou televizi klíčové. Město Liberec proto pracuje na přivedení optických kabelů, které umožní velkokapacitní přenos dat. Probíhá v několika etapách.

"Pokud vše půjde podle plánu, budeme do poloviny roku hotovi," konstatoval náměstek libereckého primátora Ondřej Červinka.

Páteřní optickou síť buduje město od roku 2004, kromě televizních štábů ji využijí například i jednotlivé sekce organizačního výboru nebo integrovaný záchranný systém. Po skončení šampionátu sítě poslouží kupříkladu integrovanému záchrannému systému, město ale také uvažuje o komerčním využití.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video