Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Mrtvému“ penzistovi nedali důchod, dokud neukázal občanku

  • 26
Dva měsíce čekal marně na důchod František Martínek z Kyselky na Karlovarsku. Když se vypravil na okresní správu sociálního zabezpečení tak zjistil, že je vlastně mrtvý, protože umřel v nemocnici.

"Musel jsem ukázat občanský průkaz a rodný list. Úředníci se divili, jak může mrtvý chodit pro důchod," řekl osmašedesátiletý František Martínek. Během dvou týdnů pak dostal dva dlužné důchody.

Všechno začalo v okamžiku, když v karlovarské nemocnici umřel před časem jeho jmenovec. O smrti pacienta nemocnice informovala matriku, a ta zase ústředí České správy sociálního zabezpečení v Praze. Do jejich počítače se ale dostaly nacionále žijícího Františka Martínka.

Podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánky Filipové se podobné případy čas od času stávají. Přesnou statistiku si ale správa nevede. "Za své dosavadní praxe jsem si vědoma ani ne pěti i podobných případů," sdělila mluvčí.

Jestli vznikla chyba v nemocnici, na matrice či na správě, to se již zřejmě nezjistí. "Mrtvý" potrestání nepožaduje. Spokojil se s tím, že i úředníci byli slušní a omluvili se.
 
Pokaždé, když má přijít důchod, tak je František Martínek nervózní, jestli zase "neumřel". To ale netušil, že ho mohou potkat mnohem horší věci. Ručí totiž jednomu příbuznému na půjčku. Protože ji dlužník přestal splácet, důchodce má jako ručitel exekuci na důchod.
 
Podle statistik správa ročně eviduje  statisíce exekučních podání. Samotné exekuční srážky k důchodu dělá v desítkách tisíců případů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video