Mrakodrapy mají šanci

  • 2
Praha - Výstavba města mrakodrapů na Pankrácké pláni je opět o něco reálnější. Zastupitelstvo Prahy 4, které se ve středu sešlo s investorem projektu, s jeho záměry až na určité výhrady souhlasí. To je pro investora zásadní posun, radnice jako vlastník části pozemků, totiž může jejich neodprodáním hodit celý projekt pod stůl.

"Nepřijetí projektu se neobáváme. Nezaznamenali jsme proti němu od poslanců ani žádnou averzi," prohlásil zástupce investora Tomáš Laštovka, který včera projekt poslancům čtvrtého obovodu představil.

Jednoznačně pro se vyjadřují členové klubu ODS. "Strašně se mi to líbí. Praha tak bude mít dvě dominanty, Hradčany a mrakodrapy na Pankráci," řekl místostarosta Jan Hejma (ODS). Potvrdil, že členové klubu občanských demokratů budou hlasovat pro a investorovi tak pozemky odprodají.

Proti výstavbě výškových budov nemá nic ani opozice, kritizuje však současnou podobu projektu. "Je to projekt mrtvého města. Prostě jen prosklené domy a konec. Ráno v sedm se rozsvítí a ve čtyři odpoledne zhasne," poznamenal šéf unionistů Petr Bidlo.

Jeho klubu se také nelíbí, že investor o projektu vůbec neinformuje obyvatele Pankráce. Sama proto podle slov Bidla uspořádala Unie svobody lidové forum. "Lidé byli dost naštvaní a někteří z nich také zlomení z toho, že s tím nic nezmůžou," tvrdí.

Tomáš Laštovka přiznal, že firma s lidmi ještě o celém obrovském plánu oficiálně nediskutovala. Dodal však, že nejprve musí mít v rukou pozitivní stanovisko všech osmatřiceti institucí samosprávy, které se k projektu vyjadřují.

Takto si společnost ECM představuje Pankrác - budoucí "pražský Manhattan". (10. 5. 2001)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video