Mobil zachránil rodinu ztracenou ve sněhu

  • 41
Dramatický zážitek si z dovolené v Jizerských horách odvezou manželé z Poděbrad. V úterý se na procházce ztratili i s ročním dítětem. Když padla tma, vyčerpaní zavolali mobilním telefonem na tísňovou linku 112. Operátor předal jejich číslo horské službě a rozběhla se záchranná akce.

Zpětným voláním záchranáři zjistili, že se manželský pár s dítětem na saních ztratil v oblasti Rozmezí.

"Šli po červené turistické značce, která vede z Kristiánova na Knajpu. Nespíš nepočítali s tím, že se tak brzy stmívá a v šeru sešli z cesty. Navíc padla i velká mlha. Viditelnost byla kolem patnácti metrů," popsal útrapy rodiny náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín.

Záchranáři dostali hlášení kolem páté hodiny odpoledne a hned vyrazili do prostoru, kde by mohla rodina být. Našli ji asi po hodině. Žena byla značně vyčerpána, muž nesl dítě v náručí. "Bořili se po pás ve sněhu a občas spadli i do potoka," řekl Mašín.

Horská služba pak nalezené odvezla zpět do chaty, kde jsou ubytovaní. "Celá akce trvala asi tři hodiny," řekl Mašín o konci dramatu turistů, kteří tráví dovolenou v Josefově Dole. Hned ve středu ráno se záchranáři vrátili pro sáňky. Našli je v lese u Rozmezí.

"Velkým přínosem byl neustálý telefonní kontakt s pohřešovanými," ocenil náčelník pokrok techniky. "Kdyby s sebou neměli mobil, nevím, jak by to dopadlo. Když jsme je v lese našli, byla už úplná tma," dodal.

Podle záchranářů by se lidé měli teď v zimě na horách teple oblékat a nepřeceňovat své síly. A hlavně pak nechodit někam daleko, když dobře neznají terén.

Mapa okolí Kristiánova. V oblasti Rozmezí se v úterý večer ztratil manželský pár s ročním dítětem.(15. prosince 2004)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Jizerské hory

Video