Karolína Peake (34 let), VV, Praha

Karolína Peake (34 let), VV, Praha

Mladá poslankyně VV chce ulehčit život pracujícím rodičům

  • 85
Jako první zaujme její neobvyklé jméno. Nikdo si není napoprvé jist, jak ho vyslovovat. Řeč je o místopředsedkyni Věcí veřejných Karolíně Peake. Novopečené poslankyni, která chce prosadit vznik firemních školek a mateřských center.

Tak tedy na vysvětlenou: její příjmení se čte Pík. Paradoxní je, že ona je rodilá Pražačka, patriotka Prahy 1. Na Malé Straně vyrůstalo pět generací její rodiny. Za nečesky znějící jméno "může" manžel, Australan česko-čínského původu.

Čtyřiatřicetiletá právnička je sice, stejně jako všichni véčkaři, ve vysoké politice nováčkem, ale v komunální politice rozhodně ne, už čtyři roky je opoziční zastupitelkou v Praze 1.

Karolína Peake, místopředsedkyně Věcí veřejných."Ve vysoké politice se bojím politikaření. Toho, co znám ze zastupitelstva. Že konstruktivní nápady nebudou přijaty jen proto, že je přináší nová strana, což se stávalo v Praze 1. A i když třeba s naším návrhem ostatní souhlasili, z důvodu arogance nebo moci ho nepřijali. A za nějakou dobu ho předložili sami," líčí Peake, která byla dvojkou na pražské kandidátce VV, za lídrem Radkem Johnem.

Chce kvalitní proces schvalování zákonů

Jako poslankyně má pro příští čtyři roky dva hlavní cíle. "První je z oblasti legislativy. Aby se zásadně upravil proces schvalování zákonů, jednací řád Sněmovny a aby byly zákony kvalitní a přehledné," říká Peake.

A k druhému cíli dospěla díky dvěma synům. "Ráda bych navázala na politiku Petra Nečase z dob, kdy byl ministrem. Co nejvíc podpořit rodiče při skloubení profesního růstu a rodičovské role," popisuje. Chce prosadit vznik firemních školek či mateřských center.

Manžel je na ni hrdý. "Kdybychom žili v Austrálii, taky by se zapojil do politiky. A je rád, že tady se zapojuji já," směje se Peake.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video