Městský policista asistuje při vyplácení sociálních dávek na chomutovském městském úřadě (23. února 2009)

Městský policista asistuje při vyplácení sociálních dávek na chomutovském městském úřadě (23. února 2009) | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Místo exekutora čekalo v Chomutově na neplatiče více úřednic

  • 116
Dorazí exekutor? Tuto otázku měli v mysli lidé z Chomutova, kteří ráno vyrazili pro dávky v nouzi. Dnešek byl prvním oficiálním dubnovým výplatním termínem. Exekutor opět nedorazil, ale u výplatního okénka čekalo na neplatiče více úřednic. Jedna jim dávala peníze. Druhá, pokud šlo o neplatiče, nabízela splátkový kalendář.

"Ráno se tam sešlo odhadem tak padesát lidí," uvedl reportér MF DNES. Několik lidí na nabídku splátkového kalendáře kývlo.

"Dlužila jsem za popelnice, ale nějak jsem se o to nestarala. Nechci, aby mi všechno vzali, a tak jsem souhlasila," řekla jedna žena, která si nepřála být jmenována. 

Exekutor se v Chomutově poprvé objevil v polovině února. Inkasoval od notorických dlužníků peníze za pokuty a městské poplatky. Od té doby už ale u této výplaty nebyl. - čtěte Chomutov na dnešek hrozil dlužníkům exekutorem, ten nedorazil

Exekutor se nejspíše ještě objeví

"Město exekutora vyzvalo k vykonání exekuce a doporučilo její způsob. Je však čistě na exekutorovi, jaký způsob, čas a místo exekuce zvolí," uvedl Tomáš Branda, mluvčí Chomutova.

"Jednáme se třemi exekutory, pro které připravujeme další dlužné případy. O těch ještě musí rozhodnout okresní soud a nařídit u nich exekuci," upozornila primátorka Ivana Řápková.

Radnice by chtěla mít dojednanou spolupráci minimálně se čtyřmi exekutory, aby na většině výplatních termínů byl jeden z nich přítomen.

Dluží dvě třetiny lidí, kteří pobírají dávky

Podle informací z radnice dluží městu téměř dvě třetiny lidí, kteří od něj zároveň pobírají dávky. Při jejich výplatě jim pracovnice úřadu opět výši dluhů sdělí a vyzvou je k zaplacení. Jinak jim hrozí, že z několika stokorun dluhu přijdou při exekuci o tisíce.

Podobný přístup k dlužníkům závislým na sociálních dávkách jako v Chomutově chystají i v dalších městech. Například v Děčíně či Litvínově. Tam by měl exekutor za dávkaři dorazit v červnu. - čtěte Chomutov objevil dobrý bič na neplatiče, pochvalují si města

S vymáháním dluhů přímo v místě výplaty dávek nesouhlasí ochránci lidských práv, jedním z největších odpůrců je ministr pro menšiny Michael Kocáb. - čtěte Kocáb: Dlužníci mají také svá práva

Ani soud není v posuzování oprávněnosti exekuování peněz z dávek jednotný - padla již rozhodnutí ve prospěch "chomutovské cesty", ale i proti ní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video