Na ministerstvu zemědělství zasahuje policie, vyšetřují dotace a Lesy ČR

  • 223
V budově ministerstva zemědělství od dnešního rána zasahuje policie. Akci elitního útvaru Národní centrály pro odhalování organizovaného zločinu potvrdil mluvčí Jaroslav Ibehej. Dle zdrojů MF DNES vyšetřovatelé jdou po miliardových dotačních programech.

Ibehej více informací poskytovat nechce. Akci dozoruje úřad pražské vrchní žalobkyně Lenky Bradáčové. 

„Provádíme úkony trestního řízení. Více informací poskytovat nebudeme. Právo poskytovat informace si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ upřesnil Ibehej.

Vyjádření vrchního státního zastupitelství MF DNES zjišťuje.

O co se policisté zajímají, nechce komentovat ani samotné ministerstvo zemědělství, které řídí Miroslav Toman (ČSSD). „Můžu potvrdit, že policie u nás je přítomná. Nicméně s ohledem na probíhající vyšetřování k tomu nemůžeme více sdělit,“ uvedl Bílý.

Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová potvrdila, že policie v sídle Lesů České republiky zasahuje. „Zásah se netýká současného vedení,“ řekla pro iDNES.cz s tím, že další informace není oprávněná sdělit.  Samotný ministr ovšem obratem ukázal na svého předchůdce Mariana Jurečku (KDU-ČSL). 

„Netýká se to jenom ministerstva zemědělství, týká se to i Lesů ČR a předchozího vedení Lesů ČR,“ řekl Deníku N ministr Toman s tím, že konkrétně jde o období předchůdce současného generálního ředitele, tedy Daniela Szóráda.

Sám Jurečka MF DNES řekl, že ho policie nekontaktovala. „O záležitosti jsem se dozvěděl před pár minutami z médií. A jsem naprosto v klidu. V Lesích ČR se za mého působení nic nezákonného nedělo,“ uvedl Jurečka.

Podle některých zdrojů policistům jde o dotační program Restart, který má pomoct prosperovat třem pohraničním krajům. Do Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje má putovat do roku 2020 na 42 miliard korun. Plán schválila předchozí vláda. Ministerstvo zemědělství mělo na starosti obnovu lesů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video