ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Vláda chystá boj s hoaxery. Zatím pořádně neví, jak je definovat

  • 269
Vláda premiéra Petra Fialy se chystá na boj s šiřiteli hoaxů o koronaviru či očkování. Ministerstvo vnitra společně s resortem zdravotnictví připravují kampaň, podle které bude možné potrestat konkrétní hoaxery. Podle jakých kritérií budou skutečné dezinformátory vybírat, zatím nevědí.

Na kampani spolupracují ministerstva zdravotnictví a vnitra, dále také resort obrany či zahraničních věcí.

„Spolu s ministerstvy vnitra, obrany, zahraničních věcí a Úřadem vlády hledáme způsoby, jak zmírnit napětí ve společnosti v souvislosti s častým šířením dezinformací o covid-19. Forma a termín těchto aktivit jsou zatím ve stádiu jednání, nicméně cílem by mělo být zvýšení schopnosti občanů bránit se proti tomuto typu dezinformací,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Základ akce položilo ministerstvo vnitra v čele s Vítem Rakušanem. „Resort vnitra už v této souvislosti spolupracuje s ministerstvy zdravotnictví, obrany, zahraničí a Úřadem vlády,“ potvrdila meziresortní spolupráci mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Kampaň, k jejímuž spuštění by mělo dojít v řádu týdnů, však ještě nemá konkrétní obrysy. V současné době se pracuje na plánech a strategiích, podle kterých se bude proti dezinformacím postupovat.

Je intenzivnější boj s dezinformátory potřeba?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 3. února 2022. Anketa je uzavřena.

Pomocí Tečky nebo médií

Ministerstva chtějí vyvracet hoaxy například prostřednictvím očkovací kampaně Tečka, případně přes média.

Resorty také uvedly, že by se chtěly zaměřit na jednotlivé dezinformátory. Jakým způsobem tak učiní, tedy podle jakých kritérií budou skutečné dezinformátory vybírat, ale není známo.

Například ministerstvo zdravotnictví by se ovšem mohlo stát terčem podobné kritiky, protože se na jeho stránkách průběžně umísťovaly informace týkající se koronaviru a vakcín, které se postupem času ukázaly jako nepřesné až chybné.

Stát jinak již má prostředek pro potírání šíření poplašných zpráv.

V současné době právě už policie zahájila trestní stíhání dezinformátorky Jany Peterkové, která prostřednictvím videí na sociálních sítích dává najevo svůj nesouhlas s vládními opatřeními. Peterková dříve rozšířila zprávu, že několik seniorů v Měšicích zemřelo právě po očkování proti covidu. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video