ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Rusko a Tunisko extrémním rizikem nákazy. Cestovat tam půjde jen v nouzi

  • 282
Ministerstvo zdravotnictví zakázalo od čtvrtka cestování do Ruska a od příštího týdne také do Tuniska, pokud to nebudou neodkladné či předem nahlášené cesty. Podle tiskové zprávy resort země zařadil do konce července mezi státy s extrémním rizikem nákazy koronavirem. Zdůvodňuje to tamním šířením mutací covidu-19.

Ministerstvo zdravotnictví v úterý vydalo aktualizované nařízení o zákazu vstupu do zemí s extrémním rizikem nákazy s účinností od 1. do 31. července. Rusko na tento seznam zařazuje od čtvrtka, Tunisko od příštího pondělí.

Podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové má zájezd do Tuniska od 5. července do konce srpna zakoupeno asi 1500 klientů. Upozornila, že do této destinace lidé nyní často kupují pobyty v tzv. last minute nabídkách dva až tři dny před odletem. Tunisko je u agentury Invia na sedmém místě v oblíbenosti, řekla Řezníčková.

Chorvatsko a Francie jsou podle semaforu bezpečné. Kanáry zčervenaly

Do 30. června je na seznamu 14 zemí, včetně například Indie nebo několika afrických a jihoamerických zemí. S účinností od 1. července na seznam podle nového opatření přibude kromě Ruska také Paraguay a Namibie. Zákaz neplatí jen pro občany zmíněných zemí nebo pro cesty, které nesnesou odkladu a byly předem oznámeny ministerstvu zahraničí.

Ministerstvo se odkazuje na globální šíření nových variant viru a jejich prokázaný dovoz do Česka. Podle svého vyjádření chce předejít dalšímu šíření na území ČR a „maximálně zabraňovat dalšímu importu zejména jihoafrické, brazilské a indické mutace“.

„Bylo rozhodnuto o zákazu vstupu všem občanům ČR a cizincům s bydlištěm v ČR do zemí s extrémním rizikem nákazy těmito mutacemi, ledaže cesta do těchto zemí nesnese odkladu a byla předem oznámena ministerstvu zahraničních věcí,“ píše se v úterní tiskové zprávě.

Rusko zaznamenalo podle ministerstva v červnu výrazné zrychlení nárůstu počtu nakažených, a to hlavně kvůli šíření nakažlivější varianty delta. V Tunisku počet nových případů covidu-19 kontinuálně roste od května a v posledních týdnech se podíl pozitivně testovaných drží nad 30 procenty. „Bezpečná hranice daná unijní koordinací je okolo čtyř procent,“ uvádí v opatření ministerstvo.

Epidemie covidu neskončila, řekl Babiš. Ve hře jsou povinné testy po dovolené

Při cestě ze zemí s extrémním rizikem nákazy koronavirem do Česka musí lidé podstoupit test před příjezdem a pak po příjezdu postupně dva PCR testy. Po příjezdu musí být lidé až dva týdny v samoizolaci a nosit respirátor.

Podle nejmenovaných zdrojů Deníku N bude vláda na čtvrtečním mimořádném jednání řešit, zda na seznam zemí s extrémním rizikem nákazy zařadí také Egypt. I ten patří k oblíbeným cílům českých turistů.

Zařazení Tuniska na seznam zemí s extrémním rizikem není podle Řezníčkové dobrá zpráva pro cestovní ruch, Egypt je podle ní ale ještě mnohem oblíbenější. V prodejích si u agentury Invia drží druhé místo a míří do něj 16 procent klientů.

„Minulý týden Egypt oznámil, že už od Čechů s dokončeným očkováním, kteří do něj cestují na dovolenou, nevyžaduje testy na koronavirus, čekali jsme proto ještě růst zájmu,“ uvedla. Jak se případně zrušené cesty budou řešit, bude podle Řezníčkové záležet na cestovních kancelářích, za které se nemůže vyjadřovat. Předpokládá, že jako už dříve v podobných případech nabídnou změnu destinace, nebo vrácení peněz.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video