Ministerstvo tlumí obavy z víz do Británie

- České ministerstvo zahraničí se snaží tlumit obavy, že by Velká Británie mohla zavést víza pro české občany poté, co se rekordně zvýšil počet českých Romů uprchlých na britské ostrovy. "Problém zavedení víz nyní není na stole," řekl mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil.
Ovšem už dopoledne tiskový tajemník britského velvyslanectví Zbyněk Havránek naznačoval opak. "Situace se nevyvíjí pozitivně ... pokud počty žadatelů o azyl dál porostou, poroste i hrozba zavedení vízové povinnosti," řekl.

"Žádné znepokojení ze strany Británie nám nebylo v poslední době tlumočeno," tvrdí Pospíšil.  "Věříme, že současná čísla bude Velká Británie vnímat jako sezónní a že na sklonku léta se to sníží," zdůraznil Pospíšil.

Podle Havránka požádalo v červnu v Británii o azyl 143 českých občanů, což bylo o 33 více než v květnu nebo dubnu a o 88 více než například v lednu. Zmíněná čísla je potřeba třikrát a vícekrát znásobit, neboť zaznamenávají jen jednoho žadatele za rodinu, zdůraznil tajemník.

Britské úřady proto uvažují o zavedení víz jako o prevenci, podobně jako to udělaly na ochranu před hromadným přistěhováváním slovenských Romů. "Příliv českých Romů do Británie přitom v červenci pokračuje," prohlásil tiskový tajemník britského velvyslanectví Zbyněk Havránek.

Londýn ale zatím vízový režim pro Českou republiku nepřipravuje. Británie České republice vízy v minulosti opakovaně pohrozila.

Právě kvůli romským migrantům zavedla loni na podzim Británie vízovou povinnost pro Slovensko. Po Británii k obdobnému opatření přistoupilo několik dalších evropských států, naposledy v úterý Norsko. Někteří čeští diplomaté se podle informací ČTK obávají, že v případě zavedení víz ze strany Británie by mohl i Českou republiku postihnout podobný "dominový efekt". Předloni pro české občany obnovila kvůli romskému přílivu víza Kanada.

Červnový počet žadatelů z České republiky přitom označil za nejvyšší, jaký Británie dosud zaznamenala. Loni zaregistroval Londýn nejvíce takzvaných hlavních žadatelů, kteří jednají za další lidi. Zatímco za celý loňský rok podle velvyslanectví požádalo o azyl 512 lidí z České republiky, tak za letošní pololetí to mělo již být 588. Konkrétní čísla o červencových žádostech velvyslanectví zatím nemá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video