Diskuze

Úřad práce chystá rušení poboček, část agend převezmou pošty a digitalizace

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá dále digitalizovat. Již nyní mohou lidé žádat o příspěvek na bydlení či přídavek na dítě online. Nově by lidé mohli některé žádosti o dávky vyřizovat na České poště, místo na vytížených úřadech práce. Jejich zaměstnanci by se přesunuli na jiné agendy, pobočky čeká rušení.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J68a78n 88M61a95c77h

18. 9. 2023 11:39

No, moc hezky se to plánuje od zeleného stolu. Ale většina těch co jsou v evidenci ÚP nemá internet, nemá počítač a jak tedy využijí možnost digitalizace?

0 0
možnosti
JJ

A řekl někdo vládě, že před chvílí zrušila také pobočky pošt a ty zbývající jsou už teď přetížené?

2 0
možnosti

P93e46t93r 21Č71e81j28k72a

17. 9. 2023 22:34

Stát hledá úspory všude možně, tak já bych rád vysvětlil občanům, že "zpřístupnit vše" přes internet způsobem, že každý neinformovaný Franta Vopršálek si vyplní kdejakou žádost na cokoliv si usmyslí, přičemž platí, že každým podáním (i sebenesmyslnějším) se ten úřad musí zabývat a to stojí práci lidí i peníze daňových poplatníků, tak s tímhle se nikam nepohneme. Já nechápu jednu věc, proč ministrům nikdo nedokáže vysvětlit, že ta překážka "požadavku jít si to vyřídit na úřad" má dvojí benefit pro STÁT (i daňové poplatníky!). První benefit je, že ono to přeci jenom stojí čas a nějakou snahu na ten úřad dojít, takže je tu první "filtr" potenciálních zneužívačů systému typu "zkusím to", ale hlavní funkce toho filtru je, že když ten člověk na ten úřad dojde, tak už mu ten úředník na místě řekne "musíte ještě dodat tohle, tohle, tohle...." a pak se většinou (nikoliv vždy) vyřizuje celá žádost s potřebnými podklady v ní. Tzn. to internetové podání žádosti musí MPSV koncipovat tak, že bez přiložených dokumentů, které k té které žádosti o tu kterou konkrétní dávku jsou potřeba, jí není možno VŮBEC podat. A pokud chce stát ušetřit, tak na to má jednoduchý nástroj, kterému se říká "poplatky". Pokud podáte nesmysl, nebo podáváte dodatečně dokument, který jste měl možnost podat už na začátku (tzn. dokument není pro věc nový), zaplaťte si to.....

2 0
možnosti

P20e44t29r 38Č91e40j89k46a

17. 9. 2023 21:49

Rád bych věděl, co na to říkají zaměstnanci pošt, kteří se budou setkávat s těmi "příjemnými" klienty Úřadů práce, kterým se nevyhovělo apod.... Zajímalo by mě, jestli vůbec vedení ministerstev, nebo těch institucí přemýšlí nad tím, že ti zaměstnanci pošty a ÚP nemají stejné postavení a protože je u nich vyšší než obvyklé riziko střetu s problematickými osobami (viz Dvořák, představte si, že by šel střílet na poštu!), tak ti zaměstnanci ČP to "pěkně odnesou". Zaměstnání podle zákona o státní službě a zákoníku práce nejsou shodná a pokud vím, tak ČP podle státní služby lidi nezaměstnává, tudíž ty lidi nebudou mít ani ochranu plynoucí ze státní služby (§ 323 trestního zákoníku a další, tzn. že zaměstnanci ČP nemají statut úřední osoby). Je to jako když pejsek s kočičkou vaří dort - tady si prostě někdo myslí, že tu práci s klidem může dělat "jako bokovku" ke své normální práci vlastně kdokoliv. Budou zaměstnanci ČP skládat úřednické zkoušky?

2 0
možnosti
JM

Teď jsem se pobavil, cituji: "Cílem je, aby se veškeré služby výrazně posunuly proklientským směrem"

Jenom na zlínsku vím o dvou zrušených pobočkách ve větších městech u jedné z agend UP (pro postižené), ale to je zřejmě ten "proklientský směr"

Pravděpodobně chtějí, aby klienti měli více pohybu, i ti umírající a nechodící.

3 0
možnosti

Jaké pošty. Vždyť ty se ruší také.

Jo a dnes řekla pravdomluvná ČT, že se státním zaměstnancům budou snižovat platy. Je to pravda, není to pravda .....

0 0
možnosti
JM

Rostou ceny, a to hodně, tak je potřeba jim platit méně. Ovšem až odejdou jinam a přestane se stíhat, tak se to svede na jejich nenažranost a umyjí si ruce.

0 0
možnosti

Takže Rázovití občané měst se budou dožadovat "spravedlnosti" na zbylých poštách a jejich zaměstnance čeká školení jak předcházet rasové dyškryminácii. Zároveň budou tito Rázovití občané měst (a jejich početné příbuzenstvo) při výkonu získávání prostředků na životní potřeby "pomáhat" případným důchodcům, kteří si budou vybírat důchody. Toť konečně ten správný krok, jak ony důchodce přesvědčit k tomu, aby si důchod nechali posílat na účet.

1 0
možnosti
HL

"Mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková pro iDNES.cz uvedla, že cílem vyvažování pobočkové sítě není propouštět kvalitní zaměstnance, ale přesunout je do agend, kde budou efektivně využity jejich odborné znalosti."

Takze zadna uspora, jak pisou jinde, jen skatualata hejbejte se, aby to vypaalo, ze se neco deje. A podpora pro Ceskou postu v podobe plateb za to, co dnes dela UP. Takze dalsi miliony az miliardy navic v dobe, kdy se udajne setri.

3 0
možnosti

Některé nepřesvědčíte. Znám manžele důchodce, kdy jeden vyhlíží pošťáka s penězi a druhému to chodí na účet. Ale ten zase hned běží a vybere si vše v bankomatu.

1 0
možnosti
KH

A co tak zrušit vedení pošt, jak je možné, že různé soukromé služby dokážou být ziskové a zavedená obrovská organizace, která i v době kdy nebyly automatické třídící linky dokázala doručit 99 % zásilek do druhého dne, je v prodělku.

8 0
možnosti
PK

P98e88t88r 84K87a68v77a85n

17. 9. 2023 14:04

Nepřipadá vám, že Česká pošta právě teď prochází dost zásadními změnami, a mimo jiné to říká i tento článek?

0 5
možnosti

J12a39n 89Č79e10r45n43ý

17. 9. 2023 13:52

A všimli si plánovači, že se ruší pošty, jo? Já jenom jako...

5 0
možnosti
PK

P67e63t22r 57K64a48v85a89n

17. 9. 2023 13:56

Celá pošta prochází zásadní proměnou, protože na to, co dřív, už není potřeba. Zásilky daleko lépe doručují soukromé společnosti typu Zásilkovny.

Jelikož digitalizace státní správy zatím probíhá docela dobře a přináší konkrétní výsledky i pro "obyčejné lidi", nemám důvod se hrozit nějakých dílčích informací z náhodného článku.

0 6
možnosti