Prezident Václav Klaus

Prezident Václav Klaus, 20. dubna 2005. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Ministerstvo podrželo odmítnuté čekatele

  • 11
Ministerstvo spravedlnosti vyšlo vstříc třiceti justičním čekatelům, které prezident Klaus odmítl jmenovat soudci. Prodloužilo jim smlouvy do dovršení jejich 31 let a navíc jim zvedlo plat. Místo původních necelých 16 tisíc korun teď budou brát 18 a půl tisíce.

iDNES to potvrdil mluvčí ministerstva Petr Dimun.

"Byly jim prodlouženy smlouvy, aby tito čekatelé nemuseli odcházet z justice," řekl.

"Zároveň jsme použili rozpočtové rezervy pro platy soudců a státních zástupců a přidali čekatelům o necelé tři tisíce korun," dodal. 

Prezident v březnu odmítl jmenovat soudci dvaatřicet justičních čekatelů, všechny kvůli nízkému věku. Ještě jim nebylo třicet let. - více zde

Chtěl tím podle svých spolupracovníků upozornit na problém, na který poukazoval delší dobu. V návrzích předkládaných ministry spravedlnosti byla vždy řada lidí, kteří ještě nedosáhli třicítky. - více zde

Ministerstvo i soudci se kvůli Klausovu postoji obávají přetíženosti soudů, které se už teď potýkají se záplavou nevyřešených případů.

Dva z odmítnutých čekatelů již odešli do soukromého sektoru. "Jeden byl z pražského městského soudu, druhý z Krajského soudu v Ústí nad Labem," upřesnil Dimun.

Další tři čekatelé podle něj vyjádřili přání pracovat jako státní zástupci, ostatní zůstávají na stejných místech. 

"Situace se však změnila, někteří čekatelé nám zestárli," řekl ČTK ministr spravedlnosti Pavel Němec. Při příštím jmenování soudců by tak prezident Klaus mohl uvést jména některých z odmítnutých čekatelů. "Dvě nebo tři by se tam mohla objevit, věkově už jsou nyní na hranici," podotkl Dimun. 

"Pan ministr chce opět jednat s panem prezidentem o tom, aby při posuzování kvalit přistupoval ke každému z čekatelů individuálně. Ministr již požádal prezidenta o schůzku," uvedl Dimun pro iDNES.

"Děláme všechno pro to, aby nám mladí čekatelé neodešli z justice, ale čas hraje proti nám," uzavřel mluvčí.

Během minulého a tohoto týdne se osm z těchto mladých právníků rozhodlo nečekat na změnu Klausova stanoviska ani na dovršení třiceti let a podali kvůli odmítnutí stížnost k Ústavnímu soudu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video