Předsedové Pirátů Ivan Bartoš, ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Marek Výborný oznámili,...

Předsedové Pirátů Ivan Bartoš, ODS Petr Fiala a KDU-ČSL Marek Výborný oznámili, že společně iniciují mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli zprávám NKÚ, vývoji státního rozpočtu a trestnímu stíhání Andreje Babiše. | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

ODS, Piráti a lidovci navrhli mimořádnou schůzi. Kvůli Babišovi i rozpočtu

  • 430
Tři opoziční strany – ODS, Piráti a KDU-ČSL – se rozhodly společně vyvolat mimořádnou schůzi Sněmovny – o závěrech NKÚ, o vývoji státního rozpočtu a kvůli trestnímu stíhání a střetu zájmů Andreje Babiše. Oznámili to předsedové stran Petr Fiala, Ivan Bartoš a Marek Výborný. Nechtěli předjímat, jestli budou usilovat i o hlasování o nedůvěře vládě.

„Dohodli jsme se na svolání mimořádné schůze, na které se budeme zabývat třemi body: prvním je projednání zprávy NKÚ za rok 2018, druhým je projednání deficitu státního rozpočtu a třetím situace kolem předsedy vlády a jeho střetu zájmů, který už dávno přerostl hranice České republiky a je stále velkým tématem už i na půdě orgánů Evropské unie,“ uvedl Fiala.

Bartoš apeloval na zveřejnění výsledků evropského auditu ohledně dotací pro Babišovu bývalou společnost Agrofert. Piráti ve Sněmovně neúspěšně navrhovali, aby požádala Evropskou komisi o zveřejnění výsledků auditu do poloviny května, ještě před volbami do Evropského parlamentu. Mluvit by se o tom mělo znovu. „Aby občané věděli, jestli premiér Babiš je tak čistý, jak celou dobu tvrdí,“ řekl Bartoš.

„Vláda stojí na místě, je to vláda odkladů, slibů a sliby není schopna plnit,“ konstatoval šéf KDU-ČSL Výborný. Kritizoval chaotické kroky vlády, chybějící důchodovou reformu nebo neschopnost státu řádně financovat sociální služby.

Zprávu NKÚ hodnotící loňský rok se chystá mimořádně probírat i vláda. Podle úřadu stát není schopen správně reagovat na dynamické změny ve společnosti, ať už jde o digitalizaci, zjednodušení daňových povinností, úspory energií, sociální bydlení či dopravu. Vláda se ohradila. Babiš kritizoval šéfa NKÚ Miroslava Kalu, který podle něj dělá politiku, což mu nepřísluší.

„Jedná se o 3 velmi závažná témata, která ale vláda zatím nedokáže řešit a brání tak České republice v prosperitě i v normálním fungování. Zde končí žerty, protože když se vláda nevzbudí, tak po ní zůstane jen hromada řečí, ale ani jedna podstatná reforma a za námi budou ztracené roky. Na naše otázky budeme chtít slyšet konkrétní odpovědi, to znamená, kdy a jakým způsobem vláda konečně přistoupí k nějakým reformám a řešením,“ uvedl Fiala.

Mimořádná schůze se sejde příští týden ve čtvrtek. Její program nemusí Sněmovna schválit, ale ještě před hlasováním o programu mohou vystoupit poslanci, kteří mají přednostní právo ve Sněmovně, tedy šéfové stran, poslaneckých klubů i členové vlády.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video