Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nové soudce.

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nové soudce. | foto: František Vlček, MAFRA

Policie vyšetřuje brněnského radního pro pomluvu o Zemanově rakovině

  • 444
Policie začala vyšetřovat brněnského politika Svatopluka Bartíka z hnutí Žít Brno, který rozšířil zprávu o údajné rakovině prezidenta Miloše Zemana. Radní je podezřelý z pomluvy. Kvůli případnému obvinění musí policie podezření doložit.

„Ve věci byly policejním orgánem zahájeny úkony trestního řízení,“ řekl serveru Lidovky.cz Ivo Hahn, náměstek Městského státního zastupitelství v Brně, kam se Hrad obrátil.

Svatopluk Bartík.

Trestní řízení v praxi znamená, že policie vyhodnotila oznámení jako důvodné a radní je v tuto chvíli podezřelý z trestného činu. Pokud kriminalisté podezření doloží, Bartíka obviní. V krajním případě riskuje až dva roky vězení, i když reálně mu podle LN hrozí mírnější trest. „K prokázané pomluvě obvykle soudy přistupují nanejvýš podmíněnými tresty, případně uložením obecně prospěšných prací a pokutou,“ uvedl list. Bartík se už nechce k případu vyjadřovat.

Bártík loni v listopadu na svůj facebookový profil napsal, že Zeman má rakovinu a zbývá mu několik měsíců života. Před prezidentskými volbami, v nichž Zeman obhajoval mandát, podle něj měla veřejnost právo znát zdravotní stav nejvyššího ústavního činitele. Hrad i Zemanův lékař jeho slova vzápětí odmítli. Na Bártíka podali právníci prezidentské kanceláře trestní oznámení a žalobu na ochranu osobnosti, v níž požadují omluvu a pět milionů korun (více v článku Zpráva o Zemanově zdraví je vymyšlená).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video