Spolek Milion chvilek vyzval k individuálnímu protestu. Lidé na pražské Letné...

Spolek Milion chvilek vyzval k individuálnímu protestu. Lidé na pražské Letné se transparenty ptali vlády zejména na otázky týkající se koronavirové krize (29. dubna 2020). | foto:  Dan Materna, MAFRA

Milion chvilek uspořádá online demonstraci k výročí 17. listopadu

  • 120
K výročí 17. listopadu, kdy v roce 1989 začal pád komunistického režimu, uspořádá spolek Milion chvilek pro demokracii online protivládní demonstraci. „Koronavirová krize potvrdila zásadní věc – v těžké situaci nám nijak nepomůže autoritář, který má všechno pod palcem, nýbrž spolupráce,“ píše v letáku k online demonstraci, která se uskuteční 16. listopadu.

„2019 byl rokem protestů, 2020 byl rokem krize, 2021 bude rokem změny a nové naděje!“ píše Milion chvilek pro demokracii.

Současná situace podle něj jasně a definitivně odhalila i hlubokou krizi politickou, krizi způsobenou vládním promarněním tučných let a hrabáním si do vlastních kapes a podstaty politiky, která se redukovala na marketing a jednoduchá hesla.

„Pandemie je na svém vrcholu a její bezpečnostní, ekonomické, sociální a společenské důsledky nelze ani odhadnout. Je potřeba se semknout a společně krizi překonat. Je tedy na každém z nás, abychom napnuli síly a co nejdříve se odrazili ode dna,“ burcuje Milion chvilek pro demokracii, který pořádá protivládní protesty a dvakrát dokázal přivést na pražskou Letnou čtvrt milionu lidí.

Nebýt pandemie, svolal by spolek další protest na Letnou. „To teď není možné. COVID-19 od ledna utlumuje veřejné aktivity i veřejná shromáždění. I přesto je však potřeba, abychom jako občané dali hlasitě najevo svůj názor. A je potřeba, abychom to udělali společně. Našli jsme proto nový způsob. Uspořádáme největší online demonstraci,“ oznámil Milion chvilek pro demokracii.

Uskuteční se 16. listopadu v 18 hodin  v předvečer Dne boje za svobodu a demokracii, kdy se podporovatelé spolu „potkají“ formou videopřenosu, do kterého se budou moci také zapojit.

„Čeká nás klíčový rok a je potřeba napnout všechny síly k tomu, aby ve sněmovních volbách skutečně ke změně došlo. Demokratické strany musí zvítězit,“ uvedl předseda a mluvčí Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll, který vystřídal v čele spolku Mikuláše Mináře. Ten se rozhodl vstoupit do politiky a založit vlastní uskupení, které se bude ucházet o hlasy voličů.

Roušky a rozestupy. Protestovat proti vládě přišly stovky lidí v celé zemi:

9. června 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video