ilustrační snímek | foto: Jan Salač, MAFRA

Pro Mikuláše žádné výjimky. Uvnitř bude v roušce, venku s rozestupy

  • 175
O tradiční předvánoční tradici, návštěvu trojice Mikuláše, čerta a anděla, ani letos lidé nepřijdou. Avšak i tyto nadpřirozené bytosti budou muset dodržovat hygienická pravidla tak jako ostatní. Žádná speciální mikulášská opatření jim totiž ministr zdravotnictví Blatný nenadělil.

Pokud zůstane Mikuláš v doprovodu čerta a anděla venku a dodrží patřičné rozestupy, nemusí si nikdo z nich zakrývat dýchací cesty rouškou. Čerti se tak k dětem nebudou moci přiblížit, nebo je dokonce strkat do pytle. Na venkovních setkáních může být shromážděno až padesát lidí, a pokud dodrží pravidlo dvou metrů, nikdo z nich si roušku také nasazovat nemusí.

To ale neplatí pro návštěvy vnitřních prostor, kde stejně jako ostatní smrtelníci budou muset mít Mikuláš i jeho pomocníci roušky nasazené. Dohromady může být v místnosti pouze deset osob.

Covid v Česku zpomaluje. Osm krajů vykazuje zlepšení, dalších šest kolísá

Mikuláš s anděly budou hodným dětem dávat sladkosti v rukavicích, aby při předání nedošlo k přenosu nákazy koronaviru. Celkově průběh tradice ulehčil přechod na stupeň tři v protiepidemickém systému PES.

Ministr vnitra Havlíček ale před tradicí varuje. „Já osobně bych byl obezřetný a doporučoval bych Mikuláše pro letošek vynechat,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz. Kvůli pandemii proběhnou některá setkání s Mikulášem v online prostoru prostřednictví komunikačních platforem, jako jsou MS Teams nebo Zoom.

VIDEO: Reportér Matěj Smlsal se převlékl za čerta a vyrazil do ulic. Rodiče žalovali na děti, ty byly v šoku:

6. prosince 2018

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Tradice, Jan Blatný

Video