Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ředitelé mnohdy berou více než poslanci! Sjezd školských odborů se smál Bekovi

  10:51aktualizováno  13:31
Ministr školství Mikuláš Bek zavítal na devátý sjezd školských odborů, které si při sobotním závěru zvolí nové vedení. Již v zákulisí před začátkem se řešilo jediné - peníze. Přítomné pak pobavil vážně míněným výrokem, že někteří středoškolští ředitelé berou více peněz než poslanci. Dosluhující šéf odborů František Dobšík ale vnímá jednání s Bekem nadějně.

Ministr školství Mikuláš Bek. (16. května 2023) | foto: ČTK

„Je to tak! Je to tak!“ hájil svůj výrok Mikuláš Bek, zatímco se část školských delegátů smála jeho vyjádření o lépe placených ředitelích, než jsou sami zákonodárci.

Průměrný plat učitelů spolu s řediteli je přitom podle statistiky ministerstva školství asi 48 tisíc korun hrubého. Do částky jsou započítány platy jak začínajících, tak starších kantorů, průměr zvyšují také již zmínění vedoucí pracovníci. Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová sice připouští, že v některých lokalitách je tato praxe skutečně možná, „budou to ale maximálně jednotky ředitelů,“ podotýká.

Zároveň ale varuje, že jde skutečně o minimum takových případů, protože většinou mají informace o špatně placených ředitelích. Ti sice mají možnost získat peníze do nadtarifu, řada zřizovatelů k tomuto kroku ale vůbec nepřistupuje. „Stává se, že zástupci ředitele mají větší plat než samotný ředitel,“ kroutí nechápavě hlavou.

Prodloužení povinné školní docházky či snížení odkladů. Bek představil priority

Bek na sjezdu nejprve promluvil o svých prioritách, které představil při úterní tiskové konferenci na ministerstvu školství, posléze, k překvapení přítomných, navrhl moderátorovi diskuzi. Jednotliví delegáti a učitelé mohli v asi dvaceti minutách ministrovi pokládat dotazy, na které se snažil transparentně odpovídat.

„Nebudeme přepisovat mapu středoškolského vzdělávání, ale měli bychom mít kromě gymnázií i ostatní školy všeobecnějšího zaměření,“ zmínil Bek například. Připomněl i plán na proměnu délky povinného vzdělávání, které by mělo být formou osmileté základní školy a čtyřleté střední školy, přičemž první dva roky by byly povinné pro všechny.

Bývalý rektor si také myslí, že by vysoké školy měly následovat německé univerzity, které mají i kratší studijní programy a plní roli výtahu k regionálním pracovním profesím.

Odbory chtějí vyjednávat o dalších profesích

Ještě před slavnostním zahájením sjezdu se úzké vedení odborářů sešlo s ministrem o samotě. Na krátkém jednání nakousli několik palčivých témat. Primárně řešili zvyšování přímé pracovní činnosti učitelů, což podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka nakonec není ve hře díky konsolidačnímu balíčku, a tak se tím odboráři nemusí nyní zabývat.

Bavili se ale také o mechanismu, ze kterého by se vycházelo při výpočtu pro 130 procent průměrné mzdy, kterou vláda učitelům slíbila, byť svůj slib již několikrát poupravila.

Slíbené peníze nejspíš nedostane nikdo z učitelů, odbory čeká jednání s Bekem

„Stihli jsme se pobavit. Domluvili jsme se, že to, co proběhlo prozatím v médiích, byla jakási dělostřelecká příprava, jak říká sám ministr. Sejdeme se v nejbližších dnech a budeme jednat,“ těší Dobšíka.

Nového ministra vnímá pozitivně, a jak sám přiznává, „pan Bek je asi můj devatenáctý ministr, s kterým budu dál jednat. První pocit patří mezi ty nejpozitivnější, protože otevřenost deklaroval, a už se domlouváme na konkrétních postupech s jeho sekretariátem. Pan ministr chce jednání akcelerovat a chce nás k tomu jako sociální partnery přizvávat. Bývalý pan ministr bohužel slíbil, ale nic nesplnil,“ posteskl si odborář.

Přestože o tom prozatím nebyla řeč, v průběhu června chtějí školské odbory otevřít i téma, aby od nového roku dostali pedagogičtí pracovníci, vyjma učitelů, přidáno deset procent. Do této kategorie patří kromě asistentů pedagoga například školní logopedi, psychologové, trenéři a další profese. Tím, že se jich nebude týkat pevné ukotvení mzdy, chtějí jim to odbory vykompenzovat jinak.

„Oproti učitelům berou asi o pět až sedm tisíc méně. Je tam velký rozptyl,“ vysvětlil Dobšík, který se spolu s kolegyní Seidlovou uchází opět o vedoucí pozici ve svazu. Jestli je delegáti skutečně zvolí, to zjistí již v průběhu soboty.

Odbory přitvrdily, vládě daly ultimátum a varují před francouzským scénářem

Na devátý sjezd školských odborů dorazil i předák odborů a neúspěšný prezidentský kandidát Josef Středula. Ten již dopoledne vyzval vládu k jednání se zástupci zaměstnanců, jinak hrozí francouzským scénářem. Narážel tak na masivní protesty, které Francii sevřely kvůli posunutí věku pro odchod do důchodu.

Pro iDNES.cz Středula řekl, že vláda vede pouze vlastní monolog. Pokud podle něj nezačne s odbory jednat, může 30. května přijít oznámení o akcích, které mohou vést ke generální stávce.

„Nejsem ten, kdo říká, co bude. Od toho jsou kolegové. Věřím, že vláda výzvu vnímá a pan premiér je o daných věcech ochotný mluvit,“ dodal Středula. „Není dobré, když se přijímají věci, které nedávají smysl ani logiku. Najít nový modus operandi je lepší, než trvat na svém,“ zmínil.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...