Prosadí zelení dekriminalizaci marihuany? Ilustrační foto.

Prosadí zelení dekriminalizaci marihuany? Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

MF DNES: Zelení chtějí zrušit tresty za marihuanu

  • 277
Kuřáci marihuany získali vlivného spojence ve vládě. Zelení chtějí, aby stát přestal marihuanu kriminalizovat. Se svým návrhem přicházejí právě v době, kdy vláda dokončuje návrh nového trestního zákoníku. Ten počítá s rozlišováním trestů za různé typy drog.

"Je chyba kriminalizovat lidi za užívání marihuany. Chceme o tom vést společenskou debatu," řekl místopředseda zelených Ondřej Liška. Stranický expert Jakub Ježek tvrdí, že marihuana je srovnatelná s alkoholem.

"Nepopíráme, že má negativní účinky, ale je mnohem méně nebezpečná než tvrdé drogy," říká Ježek. Trestáni podle něho určitě nemají být lidé, kteří pěstují konopí v malém množství a jen pro sebe.

Náměstek ministra spravedlnosti František Korbel MF DNES řekl, že návrh nového trestního zákoníku je prvním krokem na cestě v postupné liberalizaci.

"Zatímco za přechovávání marihuany ve větším než malém množství se nově počítá s maximálně ročním trestem, u jiných drog by trest mohl být až dvojnásobný," popsal včera náměstek podobu připraveného vládního návrhu.

Chcete vědět více?

Podaří se zeleným prosadit tresty za marihuanu? Jaké mají šance? Více najdete v dnešní MF DNES.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video