Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pobodaného vyhodil z metra. Sebeobrana, hájí se útočník. Hrozí mu 18 let

  7:13aktualizováno  13:16
Městský soud v Praze začal v úterý projednávat případ Jiřího Felcmana, který v lednu pobodal v metru cestujícího. Po hádce na něj při jízdě ze stanice Prosek na Střížkov na lince C vytáhl nůž. Ve stanici Střížkov pak pobodaného vyhodil ze soupravy metra. Útočníkovi hrozí až 18 let vězení. Další jednání bude v červenci a srpnu. Soud vyhodnotí kamerové záznamy, musí vyslechnout tři svědky.

Cestující se 14. ledna v soupravě metra nejdřív slovně pohádali, roztržka ale pak přešla i ve fyzickou potyčku. Osmapadesátiletý útočník pak sedmatřicetiletého muže několikrát bodl.

Ve stanici metra Střížkov ho i s taškou ze soupravy vyhodil a pokračoval v jízdě dál. Na Ládví ho ale pracovník dopravního podniku vyvedl a policisté poté agresora ihned zadrželi.

Felcmana na soud přivedla justiční stráž, protože zatím je držen ve vazbě v Pankrácké věznici. Pohublý muž se zatím jen radil se svým zástupcem.

„V soupravě metra ve vagónu v úmyslu usmrtit poškozeného po předchozí slovní rozepři a fyzické potyčce obžalovaný vytáhl svůj nůž a do poškozeného, který se díky své opilosti nedokázal bránit, bodl,“ přečetla z obžaloby státní zástupkyně Jana Murínová.

Poškozený by podle ní bez operace zemřel. Obžaloba Felcmana viní z pokusu o vraždu a výtržnictví. Hrozí mu až osmnáctileté vězení. Murínová navrhla trest vězení ve spodní sazbě a propadnutí nože. Poškozený požaduje nemajetkovou újmu 100 tisíc a bolestné 50 tisíc korun.

Útočník v metru pobodal nožem cestujícího, policie hledá svědky

Prý to byla sebeobrana

„Nesouhlasím s obžalobou. Byl jsem napaden, bránil jsem se. Co všechno následovalo, jsem k tomu byl dotlačen. Byla to sebeobrana,“ bránil se Felcman.

Podle jeho advokáta hádku vyvolal poškozený a Felcmana i napadl. Připomněl, že oběť byla opilá, měla vypít půllitru tvrdého alkoholu.

Obhájce také poznamenal, že svědci odmítli výpověď poškozeného, že by při bodání ležel na zemi a nestihl se bránit. „Svědek vypověděl, že se spíše drželi za oděv a strkali, padla i rána pěstí do obličeje,“ podotkl obhájce.

Felcman podle obhájce nůž použil jen k odstrašení oběti. Rány prý nebyly tak hluboké. „Svědci vypověděli, že obžalovaný nožem poškozenému jen hrozí, i když ho bodnout mohl,“ podotkl advokát. Obhájce žádá o zproštění obžaloby.

Podle Felcmana vše začal poškozený. Prý jen seděl s taškou na sedačce a koukal do telefonu.

„Nikdy jsem ho neviděl, nikdy jsem s ním neměl žádný incident, ani ve vestibulu či vagonu metra. Najednou mi začal nadávat a pak fyzicky útočit,“ řekl před soudem Felcman.

Násilník v metru pěstí srazil muže k zemi, za dvě minuty útočil znovu

Poškozený na něj podle něj zaútočil pěstmi, když seděl na sedačce. I když se oběť netrefila, prý v jednom kuse na Felcmana útočila. Poškozený prý nic po něm nechtěl, jen mu nadával a útočil.

Felcman vytáhl nůž, který u sebe měl na obranu a případně, kdyby si potřeboval nakrájet potraviny. Začal s ním šermovat směrem k oběti, která rukama stále máchala proti němu. Poté co ho párkrát bodl, se usadil zpět na sedačku. Když mu oběť začala nadávat znovu, v další stanici mu vyhodil tašku a pak i poškozeného.

„Vyhodil jsem tašku, aby šel za ní a nechal mě na pokoji. Nevypadal nijak zraněně. Na další stanici mě oslovil průvodčí, jestli bych vystoupil. Pochopil jsem, že se stal průser. Pak přijela policie,“ vypověděl Felcman.

25. ledna 2023

Prý nevěděl, že je zraněný

Sám měl prý kocovinu, ale nebyl opilý tak, že by byl agresivní. Prý netušil, že byl poškozený zraněný. „Udělal jsem chybu, že jsem nevystoupil taky, protože bych zjistil, že je zraněný. Zavolal bych záchranku a policii, ale netušil jsem to,“ dodal Felcman.

Konflikt si vysvětluje tak, že poškozený byl silně podnapilý. „Sám přiznal, že jel někam jinam a objevil se na druhé straně Prahy. Byl asi naštvaný na celý svět a vybil si to na mě. Nebo si mě s někým spletl. Nic jiného mě nenapadá,“ uvedl Felcman.

Znalec a přednosta Ústavu soudního lékařství ve Vinohradské nemocnici v Praze Jiří Hladík odmítl, že by obžalovaný máchal nožem. „Mácháním vznikají řezná, nikoli bodná zranění. Došlo k sedmi bodným ranám,“ vypověděl Hladík.

Poranění podle něj byla z lékařského hlediska vážná, protože rány poškodily tlusté střevo oběti. „Tato jedna bodná rána ohrozila jeho život. Došlo k zakrvácení břišní dutiny a k poruše vědomí,“ podotkl znalec.

„Nesouhlasím s některými věcmi, ale nejsem znalec, nejsem lékař, nemůžu nic namítat,“ vyjádřil se k posudkům Felcman.

Poškozený si celou situaci pamatuje jinak než Felcman. „Pán se hádal s nějakou slečnou, byla tam nějaká rozepře. Napomenul jsem ho a hned po mě vystartoval. Chvíli jsme se hádali a pak mě hned začal bodat nožem,“ vypověděl.

Muž se na eskalátorech v metru pohádal s cestujícím, pak mu dal pěstí

Pobodaný muž přiznal, že byl opilý. V té době pil i několik dní v kuse, do konfliktů se ale prý nedostával. Podle něj Felcman i paní, se kterou měl mít rozepři, stáli. Odmítl, že by Felcmana napadl, napomenul ho prý jen verbálně.

„Něco mi řekl. Tak jsem samozřejmě na něj nastoupil, ale ani jsem se ho nedotkl. Neviděl jsem, když vytáhl nůž. Vnímal jsem, že mě bodl do břicha,“ vypověděl poškozený.

Následné chvíle si moc nepamatuje. Nevybavuje si výstup, ani to, že jeho tašku Felcman vyhodil ze soupravy. Pak se probudil v nemocnici. Soudu na otázku, kdy si ran všiml, ukázal jizvy na břiše. Při své výpovědi se často otáčel na Felcmana.

„Šest týdnů mě břicho bolelo, jen jsem ležel. Musel jsem mít tekutou stravu dva týdny. Vytahovali mi stehy, břicho se mi zahojilo. Jen mě bolí rameno, když spím, přetočím se na druhou stranu, bolest jak blázen,“ vypověděl pobodaný.

Felcman výpověď poškozeného odmítl. „Od začátku do konce lže, ani jedno slovo se nezakládá na pravdě,“ vyjádřil se k výpovědi pobodaného.

Další jednání proběhnou 31. července a 15. srpna. Soud se podívá na kamerové záznamy, dále musí ještě vyslechnout tři svědky, kteří s dvojicí metrem cestovali. V druhém termínu by mohl padnout i rozsudek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...