Město zřídí byty pro postiženou mládež

Otrokovice - Zhruba 3,5 milionů korun chce vynaložit město Otrokovice na vybudování asi osmi bytů pro klienty místního domova pro tělesně a mentálně postižené osoby starší 18 let. "Založíme Sdružení pro výstavbu chráněného bydlení. My do něj vložíme objekt vhodný k rekonstrukci a Naděje se bude podílet na zajišťování peněz," řekl starosta Otrokovic Stanislav Mišák.

V Naději žije nyní několik starších chlapců vedle menších dětí. "Přitom nepotřebují ústavní péči a mohli by se o sebe s pomocí asistenta dobře postarat, aby ani ve stáří nebyli závislí na rodičích a svém okolí. Viděla jsem to ve Velké Británii. Je naprosto zbytečné, aby bydleli celý život v ústavu," řekla ředitelka otrokovické Naděje Eva Ludvíčková.

Dnes se přesvědčili návštěvníci Naděje při Dnu otevřených dveří, že samostatnost rozvíjí osobnost postižených chlapců a děvčat. Z 55 jich 15 v chráněné dílně vyrábí keramiku a textilní doplňky. Pět klientů s vychovatelkou dochází do otrokovické firmy za prací. "Od září k nám nastoupí dalších pět dětí po ukončení zvláštních škol. Moc by nám pomohlo, kdybychom pro ně našli u firem nějakou jednoduchou  manuální práci," podtrhla Ludvíčková.

Postavit byty uprostřed rodinné zástavby chtěla v minulosti v Otrokovicích Nadace Terezy Maxové. Obyvatelé to však odmítli. "Máme to v živé paměti a chtěli bychom smazat nepříjemný pocit, který od té doby máme. Snad na naši obhajobu mohu připomenout, že do boje proti záměru se postavili lidé, kteří se k nám přistěhovali," uzavřel Mišák.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video