ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Do konce ledna se budou teploty pohybovat okolo nuly, přijdou i srážky

  • 11
V příštích čtyřech týdnech se čekají denní maxima průměrně kolem tří stupňů, v noci bude mrznout. Nadcházející týden bude s nejmenším množstvím srážek, na konci ledna a začátkem února jich bude přibývat, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu.

„Týdenní průměry nejnižších nočních teplot by se měly pohybovat kolem -3 °C, týdenní průměry nejvyšších denních teplot kolem +3 °C. Srážkově očekáváme období jako celek podprůměrné až průměrné,“ uvádí měsíční výhled ČHMÚ

Hydrometeorologové upozorňují na to, že větší množství srážek přijde spíše až na konci ledna a začátkem února. 

„V dalších třech týdnech předpovědi by se množství srážek mělo postupně dostat do dlouhodobého průměru,“ popisuje předpověď. 

Nejchladnější byl v období od 20. ledna do 16. února rok 1956, kdy nejnižší průměrná teplota spadla na minus 10,5 stupně Celsia. Naopak v roce 2002 byl průměr plus 5 stupňů, což je dosud nejvíce.

Průměrný úhrn srážek v Česku pro období od 20. ledna do 16. února je 35 milimetrů. Zatím nejvíc podle záznamů vedených od roku 1951 napršelo a nasněžilo v roce 1977, kdy meteorologové naměřili 63 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo v roce 1954 s úhrnem deset milimetrů.

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video