Chladné počasí v Česku vydrží, teploty do půlky dubna nepřekročí 13 stupňů

  • 17
Chladné počasí, které do Česka dorazilo v posledních dnech, vydrží do poloviny příštího týdne. Do té doby musejí lidé podle meteorologů z ČHMÚ počítat s nočními mrazy. Následně se mírně oteplí a bude kolem 10 stupňů Celsia. Nejtepleji během následujících čtyř týdnů bude v polovině dubna, teploty však nepřekročí 13 stupňů.

Česko o víkendu zasáhla studená fronta, která jarní teploty srazila o deset, ale i více stupňů. Část republiky také v noci zasypal sníh. Nejvyšší denní teploty pohybující se kolem nuly u nás vydrží až do poloviny příštího týdne. 

Ten bude teplotně výrazně podprůměrný. „Minimální noční teploty se budou v první polovině týdne pohybovat kolem -6 stupňů Celsia, postupně se však bude oteplovat a noční teploty stoupnou na 1 stupeň,“ uvádí meteorologové z ČHMÚ v měsíčním výhledu počasí. 

Během dne bude v příštím týdnu zpočátku do 4 stupňů Celsia, ve druhé polovině se už však teploty budou pohybovat kolem 10 stupňů. 

V dalších týdnech se počasí příliš měnit nebude. Relativně nejteplejší by měl být až poslední týden období (v polovině dubna), kdy se budou nejnižší noční teploty pohybovat okolo 3 stupňů Celsia. Během dne pak bude kolem 13 stupňů.

Výstraha před náledím

Kvůli srážkám a nízkým nočním teplotám vydal v sobotu dopoledne ČHMÚ varování před náledím nebo zmrazky. Týká se pouze Jihočeského kraje, a to od sobotních 22:00 do nedělních 8:00. Jde o nízký stupeň nebezpečí.

Celkově bude podle meteorologů období od 23. března do 19. dubna teplotně průměrné až podprůměrné. Stejně tomu bude i v případě srážek, v jednotlivých týdnech budou úhrny většinou od 5 do 12 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je sedm stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2018 s průměrem 11 stupňů Celsia, zatím nejnižší průměr 3,6 stupně zaznamenali meteorologové v roce 1958.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.  


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video