Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Anna Vavríková, MAFRA

V neděli nás čeká teplé jarní počasí, v pondělí se o 10 stupňů ochladí

  • 4
Neděle přinese teplé jarní počasí, rtuť teploměrů vyšplhá až k devatenácti stupňům Celsia. V pondělí se však ochladí až o deset stupňů. Poté se bude oteplovat jen pozvolna. Meteorologové předpovídají, že následující měsíc bude teplotně průměrný.

V neděli bude skoro jasno až polojasno, zpočátku ojediněle mlhy. Odpoledne od západu přibývání oblačnosti a večer v Čechách déšť, později v polohách nad 800 m sněžení. Na Moravě a ve Slezsku déšť až později večer. 

Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od 2 do 6 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C, na západě 13 až 16 °C, v 1000 m na horách kolem 10 °C. 

Pondělní ráno bude na západě deštivé, jindy přeháňky jen místy. V polohách nad 600 m srážky sněhové. Později večer ubývání srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na západě a jihozápadě Čech místy až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C.

V úterý očekávají meteorologové polojasno. Přes den přechodně oblačno a místy, zejména na severu a severovýchodě sněhové přeháňky, pod 400 m smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, na Moravě a ve Slezsku místy až 9 °C. M

Po vydatném dešti a tání stoupají hladiny řek, v neděli bude foukat

Ve středu bude jasno až polojasno. Zpočátku na severu a severovýchodě při zvětšené oblačnosti ojediněle sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s. 

Ve čtvrtek předpovídají meteorologové polojasno, přechodně zvětšená oblačnost a na severu a severovýchodě ojediněle slabý déšť. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C. 

Následující čtyři týdny budou průměrné

Další týdny mají být podle meteorologů teplotně průměrné či slabě nadprůměrné. „Předpokládáme, že období od 18. března do 14. dubna bude na našem území jako celek teplotně průměrné až slabě nadprůměrné. První tři týdny očekáváme průměrné týdenní teploty v mezích běžných hodnot pro tuto roční dobu,“ zní od meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu.

V následujícím měsíci bude pršet průměrně, ale s hodnotami blíže k nižším hodnotám, než je dlouhodobý úhrn srážek.

Vývoj průměrných týdenních teplot v ČR

Průměrná teplota v tomto období je od roku 1981 šest stupňů Celsia. Nejchladněji bylo v roce 2013, kdy meteorologové průměrně naměřili 1,2 stupně Celsia. Naopak nejtepleji bylo v roce 1974, kdy teploty dosahovaly téměř k 10 stupňům Celsia. 

Měsíční výhled počasí

ČHMÚ vydává měsíční výhledy bez přesných údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, dlouhodobé předpovědi totiž nejsou spolehlivé a často nevycházely. Výhledy udávají jen očekávaný trend ve vývoji počasí a celkový charakter počasí, tedy pravděpodobnost srážek a teplot v porovnání s průměrem.

Podrobný měsíční výhled najdete na webu ČHMÚ, s orientací v grafech vám pomůže náš návod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video