Letní teploty vylákaly k vodě obyvatele Tábora. (3. června 2019) | foto: David Peltán, MAFRA

V červenci bude v průměru kolem 25 stupňů. Na jeho konci naprší

  • 17
Do konce měsíce meteorologové očekávají maximální denní teploty v průměru kolem 25 stupňů Celsia. Nejdeštivější by mohl být poslední červencový týden. Vyplývá to z týdenní předpovědi a měsíčního výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu.

Jediný výkyv bude v příštích dnech. Nad 30 stupňů Celsia by se měl alespoň v části Česka teploměr dostávat od úterka do pátku. Přeháněk a bouřek by mělo být víc zejména ve čtvrtek a v pátek, kdy se mohou ojediněle vyskytnout přívalové srážky, kroupy a vítr s nárazy o rychlosti až kolem 90 kilometrů v hodině.

„Do konce července očekáváme návrat k normálním hodnotám charakteristickým pro tuto roční dobu. Předpokládáme, že období do začátku srpna 2021 bude na našem území jako celek teplotně průměrné.“ uvedl ČHMÚ. Poslední červencový týden může podle meteorologů přinést chladnější počasí s nižšími teplotami, než je v této části roku obvyklé.

Počasí rozdělí republiku na horkou a chladnější. Budou zase silné bouřky

Průměrný bude podle výhledu zbytek měsíce i co se týče srážek. „Během celého července se očekávají četnější srážky většinou ve formě přeháněk a bouřek. Týdenní úhrny srážek se budou pohybovat kolem dlouhodobého normálu, přičemž nejvyšší úhrn srážek by měl spadnout v posledním červencovém týdnu,“ napsali meteorologové. 

Více na Počasí iDNES.cz

Dlouhodobá průměrná teplota v Česku pro období od 5. července do 1. srpna je 18,8 stupně Celsia. Podle záznamů bylo nejtepleji v roce 2006 s průměrem 22 stupňů Celsia. Dosud nejnižší průměr 15 stupňů zaznamenali meteorologové v roce 1979.

Průměrný úhrn srážek pro období příštích čtyř týdnů je 80 milimetrů. Zatím nejvíc napršelo v roce 1997, kdy meteorologové naměřili 203 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo v roce 2013 s úhrnem 15 milimetrů.

Měsíční výhled

ČHMÚ vydává měsíční výhledy bez přesných údajů o teplotách a množství očekávaných srážek, dlouhodobé předpovědi totiž nejsou spolehlivé a často nevycházely. Výhledy udávají jen očekávaný trend ve vývoji počasí a celkový charakter počasí, tedy pravděpodobnost srážek a teplot v porovnání s průměrem.

Podrobný měsíční výhled najdete na webu ČHMÚ, s orientací v grafech vám pomůže náš návod.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video