Miloš Melčák na jednání Poslanecké sněmovny. (11. září 2009)

Miloš Melčák na jednání Poslanecké sněmovny. (11. září 2009) | foto: Michal Šula, MF DNES

Melčák naznačil, že by mohl zpochybnit i novou cestu k volbám

  • 213
Poslanec Miloš Melčák naznačil, že by mohl podat ústavní stížnost i na změnu ústavy, která má otevřít cestu k předčasným volbám. Řekl to těsně potom, co změnu schválili poslanci. Sněmovna podle něj touto novelou zneuctívá rozhodnutí Ústavního soudu, který ve čtvrtek zrušil zákon o zkrácení volebního období.

Poslanci se dnes po dvouhodinové debatě shodli na podobě ústavní novely o rozpuštění Sněmovny. Pro návrh hlasovalo 149 ze 190 přítomných poslanců, nyní míří do Senátu. - čtěte Poslanci schválili změnu ústavy, propustka k volbám míří do Senátu

Reagovali tím na to, že Ústavní soud vyhověl stížnosti poslance Melčáka a zrušil předčasné volby v termínu 9. a 10. října. Dalším možným termínem je začátek listopadu.

Po polední pauze a těsně před hlasováním vyzval předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda své kolegy a kolegyně v Poslanecké sněmovně: "Kdo chce podat ústavní stížnost, ať ji podá dneska, nebo ať nám to dnes řekne, protože chceme vědět do hlasování o rozpuštění Sněmovny, jakou máme jistotu. A na tuto jistotu máme nárok nejenom my, ale celá Česká republika," řekl Svoboda. Nikdo ale na výzvu nezareagoval.

Melčák: Co nás v této zemi čeká,...

Po hlasování o změně ústavy se předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, který odpolední jednání řídil, obrátil přímo na Melčáka a zeptal se ho, jestli chce poslancům něco sdělit.   

Melčák za řečnickým pultíkem jasně neřekl, zda je už rozhodnut stížnost podat. Upozornil, že dnes schválená novela není ještě platná a bude o ní rozhodovat Senát. Rozhodnutí poslanců nicméně kritizoval.

"Co nás v této zemi čeká, když budeme takovýmto způsobem k právu přistupovat a když budeme zneuctívat to, co nám řekne Ústavní soud," uvedl a sklidil potlesk několika poslanců.

Podobně jako dnes na jednání Sněmovny se Melčák vyjádřil i včera pro Radiožurnál. "Pokud shledáme s naším právníkem, že závady, které označil Ústavní soud u předchozího zákona za protiústavní, tak bude důvod ten zákon opět napadnout u Ústavního soudu. Porovnáme to především s tím, co Ústavní soud dnes vyhlásil," řekl poslanec.

Problém schválené změny ústavy vidí Melčák v tom, že je retroaktivní, tedy má zpětný účinek. Parlament podle něj může do ústavy přidat nový způsob, jak se dostat k předčasným volbám, měl by ale platit až od příštího volebního období. Pokud by soud Melčákovi dal za pravdu i v tomto bodu, možný termín voleb by se dále oddaloval.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video