Ministr školství v demisi Robert Plaga (25.1.2018) | foto: František Vlček, MAFRA

Plaga nechá přehodnotit maturitní test z češtiny, 113 žáků tak nepropadne

  • 643
Maturitní test z českého jazyka a literatury se musí přehodnotit, rozhodl ministr školství Robert Plaga. Důvodem je, že v jedné z úloh byly dvě správné odpovědi namísto jedné. Rozhodnutí pomůže 113 žákům, kteří tak v testu nepropadnou. Podle šéfa Cermatu zatím nikdy k ničemu podobnému nedošlo.

Didaktický test z českého jazyka psali maturanti začátkem května. Ukázalo se, že ho zhruba desetina studentů nezvládla. Nyní však mají někteří z nich šanci, že maturitní vysvědčení ještě před letními prázdninami dostanou.

Změna se týká úlohy, ve které měli žáci doplnit slovo do ustáleného spojení „... růže přináší“. Někteří žáci napsali slovo „čas“, hodnotící komise Cermatu se však shodly na tom, že správně může být jedině varianta „trpělivost“.

Proti tomu se postavil ministr školství Robert Plaga, který rozhodl, že žáci, kteří do úlohy napsali slovo „čas“, měli také pravdu. Takovou variantu zvolilo 4 301 žáků. Cermat, který testy připravuje, proto vystaví nové výpisy testů, někteří žáci dostanou nová maturitní vysvědčení.

„Celkem 113 žáků díky změně hodnocení nepropadne v testu a jejich výsledek se změní na ‚uspěl‘. U dalších 34 žáků se změnou bodového hodnocení zlepší známka o stupeň,“ sdělil v pondělí Plaga.

V úterý se sejde s ředitelem Cermatu Jiřím Zíkou, po kterém bude požadovat vysvětlení situace. „Situaci řešíme a všichni dotčení žáci dostanou opravené výsledky nejpozději do zítřka,“ dodal Plaga s tím, že test bude automaticky přezkoumán u všech, ne jen u těch, kteří o to požádali.

„Trpělivost růže přináší je očekávatelné standardní ustálené spojení. Na základě odvolání jedné žákyně, která uvedla, že našla spojení čas růže přináší, jsem nechal úlohu posoudit znovu všemi členy komisí a všichni se minulý čtvrtek shodli na tom, že takovou odpověď neuznají,“ sdělil iDNES.cz ředitel Cermatu Jiří Zíka.

„Po jednání na ministerstvu ale bylo rozhodnuto, že se i tento zřídka se vyskytující výraz bude uznávat jako správný, byť studenti zjevně dovodili z kontextu textu, že by tam mohl být čas, ne proto, že by znali toto spojení. Když se úloha tvořila, experti se dívali do češtinářského slovníku, kde byl uveden výraz trpělivost růže přináší a u něho nebylo žádné synonymum. Nebyl proto důvod hledat jiné spojení. Dokonce většina jazykářů tvrdí, že toto spojení nikdy neslyšeli,“ dodal Zíka. Podle něj je to vůbec poprvé, co jsou testy takto centrálně přehodnoceny.

Cermat se obrátil o radu na Ústav pro jazyk český. Ten zjistil, že se v několika pramenech nachází doklad o tom, že výraz čas přináší růže existuje. Proto Ústav nakonec rozhodl doporučit Cermatu, aby žákům, kteří tento výraz použili, úlohu uznal. 

„Obrat čas přináší růže použil i Čapek“

„Trpělivost růže přináší je rozhodně primární řešení. V jazykovém korpusu jsou stovky dokladů toho, že takové jazykové ustálení existuje. Když do korpusu zadáte spojení čas růže přináší, nenajdete žádný doklad a pouze dva doklady v jiném slovosledu. V obou případech je napsáno čas přináší růže,“ sdělila iDNES.cz vedoucí oddělení jazykové kultury Ústavu pro jazyk český Kamila Smejkalová. 

„Rozhodnutí bylo přehodnoceno, protože nelze pominout, že se takové doklady najdou a jeden z nich byl nalezen v knize Zahradníkův rok od Karla Čapka, ačkoliv v jiném slovosledu,“ dodala Smejkalová.

Cermat během pondělí osloví všechny ředitele škol, kterých se tato změna dotkne. Změna neznamená, že žáci, kteří didaktický test neudělali, získají automaticky maturitní vysvědčení. Uspět totiž musí také při ústní části a slohové práci. Problém s vyhodnocením testů měl Cermat už při přijímacích testech na osmiletá gymnázia

Jednotné přijímačky by se měly zrušit, řekl expert z EDUin v Rozstřelu (09/2017)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video