Dóm Jirky Gregora, který objevili dobrovolní jeskyňáři v Matalově Vymodlené...

Dóm Jirky Gregora, který objevili dobrovolní jeskyňáři v Matalově Vymodlené jeskyni (10. března 2017). | foto: ČSS ZO 6-20 MORAVSKÝ KRAS

Badatelé objevili v Moravském krasu komín, vede k neznámé jeskyni

  • 8
Významný objev se na začátku března povedl dobrovolným jeskyňářům v Moravském krasu. V Matalově Vymodlené jeskyni na Blanensku vypátrali až třicet metrů dlouhý komín, který nejspíše vede k další neznámé jeskyni.

„Komín je pěkně vyzdobený, jsou tam kaskády, sintrové závěsy, sintrové náteky, brčka, stalagmity. Nejsou to holé zdi. Co známe v Matalově Vymodlené, tak je to jedna z nejkrásnějších částí,“ řekl iDNES.cz Libor Budík ze skupiny ZO 6-20 Moravský Kras České speleologické společnosti.

Amatéřští jeskyňáři působí v Matalově Vymodlené jeskyni od roku 2013, do té doby se o její existenci vůbec nevědělo. Postupně se dostali do spodních pater jeskyně, kde našli občasný aktivní tok vody.

Zatím se jim nepodařilo zjistit, odkud voda přitéká. Nicméně vědí, že odtok má návaznost na systém Amatérské jeskyně, která je nejdelší jeskyní v Česku (o jejím občasném zpřístupnění jsme psali zde).

Speleologové pokračovali ve výzkumu po přítoku, své pracoviště nazvali Prozatímní konec. Na místě pracovali rok a půl s devítiměsíční přestávkou, kdy jim ve výzkumu bránila voda.

„Pátého března se nám podařilo vyčistit cestu. Viděli jsme, že je tam volno a viděli jsme výzdobu,“ popsal Budík. Objev pojmenovali po kamarádovi, který přesně před rokem zahynul. Do Dómu Jirky Gregora se jim podařilo vlézt v pátek 10. března.

„Zatím to není zmapované. Je tam vysoký komín, který navozuje na horní patra, jeho výška je odhadem 20 až 30 metrů. Dál pokračuje další přibližně desetimetrová chodba, ale to se bude muset prokopat. Je to pro nás významný objev, protože se napojuje na další jeskyni, kterou neznáme podle povrchových výzkumů,“ popsal jeskyňář.

Jeskyně Matalova Vymodlená není přístupná veřejnosti a ani se s tím nepočítá. „Zpřístupnění by bylo na úkor jeskyně a její výzdoby,“ uvedl Budík.

Tento měsíc učinili významný objev i speleologové ve východních Čechách. K prozkoumaným 250 metrů největší jeskyně v Krkonoších, která se nachází v Horních Albeřicích, přidali zhruba šestnáctimetrovou chodbu (více se dočtete zde).

V Česku jsou více než dva tisíce objevených jeskyní, jejich celkový počet může být až dvojnásobný. Jeskyně jsou chráněné zákonem, zájemci o jejich zkoumání si musí zažádat o výjimku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video