Marian Jurečka

Marian Jurečka | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

KOMENTÁŘ: Jurečkova omluva? Večírek jsem přerušil a ty časy taky nesedí

  • 204
V češtině se používá rčení „být drzý jako lázeňská veverka“. Připomíná se tím, že byť jsou tito drobní hlodavci obvykle plaší, v lázních často nevybíravě škemrají o jídlo či si ho rovnou odnesou oknem.

Ministr práce Marian Jurečka se po dvanácti dnech mlčení vyjádřil k faktu, že zatímco na pražské filozofické fakultě řádil šílený střelec, on spolu s podřízenými juchal na vánočním večírku v budově ministerstva.

Nejprve se zastavme u faktu, že v době, kdy se vláda holedbá šetřením, Jurečka na ministerstvu uspořádá večírek s pohoštěním za 400 tisíc korun. Resort životního prostředí, jenž se ve výši útraty za večírek ocitl na druhém místě, za catering zaplatil 205, ministerstvo kultury 15 tisíc a řada dalších resortů (zdravotnictví, finance, vnitro či obrana) letos večírek prostě neměla.

Pokud by se Jurečkova večírku účastnilo úplně všech 1 560 lidí zaměstnaných přímo na ministerstvu, vyšlo by jídlo a pití pro jednoho na 256 korun. Je ale naivní si myslet, že přišli všichni z tohoto počtu uváděného k 28. listopadu mluvčím resortu.

Každý děláme chyby, omluvil se Jurečka. Na večírku se po střelbě tančilo do noci

Mimochodem, je zajímavé, že na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vedení Jurečkova resortu loni v srpnu sdělilo, že přímo na ministerstvu pracuje 1 308 zaměstnanců. To by znamenalo, že za tři měsíce Jurečka přijal dalších 252 lidí. Což je v kontextu všech vládních řečí o škrtání samo o sobě pěkná drzost.

Zpět ale k Jurečkově omluvě za časovou souslednost večírku se střelbou šíleného vraha. Ministr tvrdí, že začali slavit v 15 hodin, tedy dřív, než se začalo střílet. „Více o tom, co se stalo, jsem se stejně jako všichni ostatní dozvěděl až kolem 19. hodiny. Že je na místě více zraněných a mrtvých lidí, policie oznámila jen krátce předtím,“ uvedl.

Báchorky lidovecké veverky

Je dohledatelné, že policie zásah na fakultě zveřejnila v 15:17, o mrtvých a zraněných poprvé informovala o patnáct minut později. Pak už to musel vědět každý, pokud tedy zrovna bez přístupu k jakýmkoli informacím nepropíjel svých 256 korun.

„Ještě večer jsem se ve 21 hodin zúčastnil mimořádného jednání vlády. V tu chvíli se naprostá většina lidí začala rozcházet domů,“ napsal dále Jurečka. O svolání schůze vlády kvůli střelbě ovšem informoval mluvčí vlády Václav Smolka už v 17:44. Že by to vicepremiérovi nedali vědět dříve? Server Extra.cz zase přinesl svědectví, že se na ministerstvu juchalo ještě kolem půlnoci.

Přesto se Jurečka hájí, že neměl potřebné informace. „Každý v životě děláme chyby a možná by dnes jinak reagovala i ta média, která v době útoku zveřejňovala na titulních stranách fotografie a jméno útočníka,“ přešel dále do protiútoku mantrou, kterou se dnes mnozí rádi zaklínají.

Akce už běžela, skončila předčasně, hájí resort práce večírek v čase střelby

Jak trefně napsal server Echo24: „Je to podobné, jako kdybychom se snažili pochopit druhou světovou válku a zakázali si zjišťovat, kdo byl Adolf Hitler. Museli bychom si vystačit s tím, že to byla ‚zbabělá nula‘, a událost bychom interpretovali jen na základě rozhovorů s oběťmi nacismu.“

A naposledy omlouvající/obhajující se Jurečka: „Útok na FF UK mě hluboce zasáhl. Považuji ale současně za důležité, abychom se nenechali paralyzovat strachem.“

Možná to měl vysvětlit Vítu Rakušanovi, jenž tragédii okamžitě narouboval na apel k omezení petard a ohňostrojů. Stejně jako ho loni rouboval na toleranci vůči Ukrajincům vyděšeným ze střelby v jejich zemi…

Vyzývat ministra práce k rezignaci zjevně nemá smysl. Když ale někdy v lázních uvidíte na stole prázdný talíř a na balkoně rezatý chlupatý zadek, zkuste se pozorně podívat, zda tlamička zvířátka nápadně nepřipomíná Mariana Jurečku…


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video